Rugăciunea puțină este cel mai mare inamic al fericirii. Dacă renunțăm la rugăciune, sau refuzăm să ne rugăm, eliberăm locul nostru etichetat cu numele “cea mai înaltă sursă a fericirii, adevărata bucurie”.

“Tu nu ai, pentru că nu ceri.” Iacov 4:2
Dar chiar și cei dintre noi care ne rugăm, putem să ne aflăm în pericolul de a pierde plinătatea rugăciunii, căzând în cuvinte familiare și cereri repetate. Ne trezim în fiecare zi, spunem aceleași rugăciuni și ne întrebăm de ce nu se simte mai real și nu ne schimbă viața.
În timp ce mergem în valea umbrei morții, mulți dintre noi doar ne aplecăm capetele și sperăm pentru zile mai bune. Dar Biblia vorbește prea des și prea înălțător despre rugăciune pentru ca noi să stăm aici mult timp. Da, poate că știm rugăciunea Tatăl nostru, dar acele 5 versete nu sunt singurul ghid pe care îl avem să ne rugăm. Dumnezeu ne-a oferit tot felul de trasee pentru rugăciunile zilnice. Ia psalmul 86 ca exemplu. Aici voi scrie 7 rugăciuni zilnice luate din rugăciunea lui David.

1. Ascultă-mi rugăciunea!
“Pleacă-Ţi urechea, Doamne, la rugăciunea mea, ia aminte la glasul cererilor mele! ” – Psalmii 86:6.
David a scris o întreagă carte cu cântece-rugăciuni adresate lui Dumnezeu, deci te-ai putea gândi că el știe că Dumnezeu ne ascultă toate rugăciunile. Dar mereu și mereu, El îl roagă pe Dumnezeu să Îl asculte ( Psalmul 4:1, 17:6, 27:7..) L-ai rugat vreodată pe Dumnezeu să Îți asculte rugăciunea? Sau ți-ai asumat faptul că oricum o să o facă?
Omniprezentul ajutor al lui Dumnezeu ne poate predispune să-l luăm de la sine. Auzi: “Cere-mi tot ce dorești și îți voi da” și liniștitor,în subconștient, începem să credem că Dumnezeu există numai să ne îndeplinească nouă nevoile. Acest drept pe care îl luăm de-a gata, răpește puterea făgăduinței lui Dumnezeu și ne fură viața de rugăciune.
Dumnezeul Atotputernic, Suveranul și infinitul Făcător al cerului și al pământului, îți ascultă rugăciunile, dar niciodată să nu iei garantată urechea lui Dumnezeu. Cunoaște sfințenia Lui și păcatul tău, atât de bine încât să nu presupui că va asculta, ci să-I ceri asta.

Roagă-L să asculte încă o rugăciune

2. Salvează-mă și păstrează-mă.

“Păzeşte-mi sufletul, căci sunt unul din cei iubiţi de Tine! Scapă, Dumnezeule, pe robul Tău, care se încrede în Tine! “Ai milă de mine, Doamne, căci toată ziua strig către Tine! ” – Psalmii 86:2,3.
În fața tuturor dușmanilor lui, David s-a uitat la Dumnezeu pentru protecție și eliberare. El era des amenințat, în orice mod posibil. Dar a găsit speranță și încredere în Dumnezeul neschimbat. ( Psalmul 18:2 ).
Noi avem un dușman mult mai mare și groaznic decât toți dușmanii lui David combinați. El și-a plantat mercenari la fiecare pas. Și noi suntem neajutorați împotriva planurilor sale fără ca un războinic să lupte pentru noi. (Efeseni 6:11).
Tu ai fost salvat și ești salvat zilnic. Tu ești bine ținut, dar nu fără rugăciune ( Efeseni 6:18). Fiecare zi este o nouă pledoarie pentru protecție.

3. Înveselește-mi sufletul în Tine
“Înveseleşte sufletul robului Tău, căci la Tine, Doamne, îmi înalţ sufletul! ” – Psalmii 86:4.
Oamenii nu au fost creați doar ca să fie salvați de păcat, dar și să fie inundați cu bucurie în Salvator. Păcatul doar a tulburat planul suprem al lui Dumnezeu pentru tine, nu l-a creat.

Isus nu e doar un card de ieșire din închisoare, ci un Salvator și o comoară de bucurie eternă.

Dumnezeu te-a creat ca să-Și demonstreze valoarea făcându-te fericit în El, nu doar oferindu-ți un loc în Rai, ci oferindu-Se pe Sine, ție. Dumnezeu ne poruncește să avem acest tip de bucurie în noi (Psalm 32:11). Dar unii dintre noi știm deja că nu putem să ne punem bucurie în noi, așa cum ne îmbracăm cu o pereche de pantaloni. Ceva supranatural trebuie să se întâmple în inimile noastre, și asta se poate întampla doar cu ajutorul lui Dumnezeu.

Nu contează prin ce treci sau cât de departe crezi că e fericirea de tine, niciodată nu te mulțumi cu ceva mai puțin decât bucuria în Isus și niciodată să nu crezi că o vei găsi dacă nu o ceri.

4. Învață-mă căile Tale

“Doamne, învață mă calea Ta și voi umbla în adevărul Tău!” Psalmul 86:11.

Cunoașterea adevărului nu este sfârșitul planului lui Dumnezeu pentru tot ceea ce înveți despre El, vrea să vadă cum adevărul este viu în sufletul tău, în prioritățile tale, în relațiile tale, în inima ta. „Nu vă mulțumiți niciodată cu nimic mai puțin decât bucurie și nu presupuneți niciodată că o veți găsi fără să-i cereți lui Dumnezeu” dar distanța între ceea ce înseamnă acest lucru și ce reprezintă pentru viața noastră de zi cu zi nu este întotdeauna clară, iar distanța între Cel pe care Îl iubim și felul în care ar trebui să trăim poate să fie deseori încețoșat. Dar partea bună este că Dumnezeu nu vrea să ne dăm seama de aceste lucruri singur, ci vrea să ne învețe, să Îl rugăm să ne ghideze și să ne ofere înțelepciune. „Doamne, învață-mă calea Ta” — și vrea să facă acest lucru chiar El, prin Duhul Său, prin lucrarea noastră.

5. Dă-mi puterea Ta

„Întoarce‑Te spre mine și arată‑Ți bunăvoința față de mine! Dă puterea Ta robului Tău” Psalmul 86:16. Unii dintre noi nu avem nevoie să fim convinși să muncim. Ne trezim și suntem pregătiți să completăm întregul “to do list”. Uităm doar să cerem ajutor sau să slujim în puterea cuiva, în afară de a noastră. Acest tip de efort poate funcționa pentru o perioadă, dar în cele din urmă rămânem fără benzină și rămânem cu venituri mici, de scurtă durată. Împreună cu rugăciunile noastre pentru îndrumare și ghidare, avem nevoie de resursele fizice și spirituale pentru a merge și a lucra bine. Nimic ce are valoare reală, spirituală și durabilă nu se întâmplă datorită forței noastre. „Dacă nu zidește Domnul casa, cei ce o zidesc muncesc în zadar, dacă Domnul nu veghează asupra cetății, străjerul stă treaz în zadar” Psalmul 127:1. Munciți din greu, dar niciodată cu propriile forțe, lucrează cu puterea pe care o oferă El și lasă-L să aibă toată slava pe care o merită.

6. Fă ca inimii mele să îi fie frică de Tine.

“Dă mi o inimă neîmpărțită ca să mă tem de Numele Tău.” Psalmul 86:11. Inimile noastre păcătoase tind spre diviziune, nu spre unitate. Din ce în ce mai mult din sinele nostru interior rezonează cu inima lui Dumnezeu, dar dorințele și impulsurile rebele persistă atâta timp cât trăim. A fi creștin înseamnă a ucide păcatul (Romani 8:13), ceea ce înseamnă că păcatul rămâne pentru a fi ucis. (1 Ioan 1:8.) Dacă ne punem sufletul pe controlul de croazieră, ele nu se îndreaptă spre Hristos, ci în alte mii de direcții. Păcatul rămas ne împarte atenția și afecțiunea. Rugăciunea noastră frecventă ar trebui să fie ca Dumnezeu să ne scape de acest tip de dezbinare spirituală și să ne unească inimile în El.

7. Descoperă-Te prin mine.

“Înfăptuiește un semn care să arate bunătatea Ta față de mine” Psalmul 86:17. Scopul tuturor favorurilor lui Dumnezeu pentru fiecare rugăciune deschisă, nu este reprezentat doar de speranța, bucuria, puterea noastră, ci și o declarație către întreaga lume. Ceea ce se întâmplă în pătrățelul nostru de rugăciune începe cu noi și se poate focaliza pe multe dintre situațiile și circumstanțele noastre, dar ar trebui mereu să Îi cerem lui Dumnezeu să arătăm lumii că L-am cunoscut și ne-am bucurat în El. Vrem ca credința noastră și întreaga noastră viață să însemne ceva pentru lumea în care trăim. Vrem ca necreștinii să știe că Dumnezeu este Singurul Dumnezeu adevărat. Mai mult decât atât vrem ca ei să Îl cunoască și să fie salvați de El.

https://www.desiringgod.org/articles/seven-simple-daily-prayers