Antrenorul de fotbal al liceului de stat din Washington, Joe Kennedy, care a fost concediat pentru că s-a rugat pe teren, va reveni în funcție anul viitor.

Documentele instanței arată că Joe Kennedy se va reîntoarce în funcția sa ca antrenor asistent la liceul Bremerton pentru sezonul de fotbal din toamna anului 2023, relatează ABC.

După cum a raportat CBN News, Curtea Supremă a hotărât cu un vot șase-trei că în Constituția Statelor Unite se protejează dreptul lui Kennedy de a îngenunchea și de a se ruga la linia de 50 de metri de pe teren, după meci, ceea ce a și făcut uneori cu jucătorii care au ales să participe și ei la rugăciune.

În procesul Kennedy vs. Bremerton School District, ambele părți au susținut că sunt protejate de libertatea de exprimare și dreptul la o religie a Primului Amendament, dar în cele din urmă, înalta instanță a luat partea libertăților religioase individuale în detrimentul cenzurii guvernamentale.

Judecătorul Neil Gorsuch, scriind pentru partea majoritară la începutul acestui an, a spus: „Respectul pentru expresiile religioase este indispensabil vieții într-o republică liberă și diversă – indiferent dacă aceste expresii au loc într-un sanctuar sau pe un câmp, și dacă se manifestă prin vorbire, cuvânt sau printr-un cap plecat la rugăciune”.

„Primul Amendament înseamnă că oamenii credincioși pot fi oameni credincioși. Ei nu trebuie să aleagă între slujba pe care o iubesc și credința lor pentru a rămâne angajați”, a spus avocatul antrenorului Kennedy, Jeremy Dys, de la First Liberty Institute.

În 2015, districtul școlar Bremerton l-a concediat pe antrenorul Kennedy pentru că s-a rugat pe linia de 50 de metri după meciurile de fotbal. Ei erau îngrijorați de faptul că permiterea acestor rugăciuni voluntare după joc ar putea fi considerată o susținere de stat a religiei sale.
Dar acum când Curtea Supremă a respins această noțiune după o bătălie juridică de aproape șapte ani, districtul a fost de acord să îi permită antrenorului de fotbal să revină în slujbă.

Potrivit unei decizii comune depuse marți la tribunalul districtual al statului Washington, antrenorul Kennedy trebuie să revină „în data de 15 martie 2023 sau chiar înainte de această dată”.

O purtătoare de cuvânt a districtului școlar a declarat pentru ABC News că există „încă îndoieli” despre cum se vor adapta ei rugăciunilor lui Kennedy ce vor avea loc după meci, având în vedere decizia luată.

Ani de zile, instanțele inferioare au fost de partea districtului școlar, dar inversarea Curții Supreme a semnalat că instanțele nu mai puteau favoriza neapărat interesele laice în detrimentul celor religioase.

„Toată lumea trebuie să aibă dreptul la libertate religioasă. Nu contează ce religie ai sau dacă ești ateu”, a declarat Kennedy pentru ABC News. „Toată lumea are aceleași drepturi în America”.

Antrenorul Kennedy a declarat pentru CBN News că credința lui l-a susținut, trecând printr-o lungă bătălie juridică iar acum este gata să revină pe teren.

„Credința mea a crescut atât de mult, nu doar în Dumnezeu și în relația cu El, ci și credința familiei mele a crescut, am devenit mult mai uniți ca familie de creștini și, de asemenea, și în societate s-a văzut o schimbare în privința aceasta. Este minunat să văd cum lucrează Dumnezeu într-un mod așa de minunat”, a spus Joe Kennedy.

Sursa: CBN News