Cutremurul din Turcia este cel mai grav dezastru natural de la cutremurul și tsunami-ul de la Fukushima cu magnitudinea de 9,0 în 2011. Până în prezent, 60 de națiuni au contribuit cu 7.000 de echipe de salvare alături de 20.000 de ajutoare din Turcia. Guvernul a furnizat 92.000 de corturi, 1 milion de pături și înființează un oraș container pentru a sprijini persoanele în nevoie.

Creștinii din Turcia au fost printre primii care au vrut să dea o mână de ajutor victimelor, încercând ei înșiși să înțeleagă ce s-a întâmplat. „Doamne, ai milă de noi, Isuse Hristoase ai milă de noi”, a spus Gokhan Talas, fondatorul evanghelic al Miras Publishing Ministry din Istanbul. „Deocamdată acesta este singurul gând pe care-l avem. De pe această parte a eternității nimic nu este clar, dar Domnul suferă alături de noi.”

Inițial acesta și-a dorit să plece. Dar pe măsură ce au venit rapoarte despre ninsori puternice și drumuri ce au fost deteriorate, situația a luat o altă întorsătură. Soția lui a stat trează toată noaptea dând telefoane credincioșilor din Malatya, încercând să coordoneze ajutorul ce putea fi oferit oamenilor în nevoie. Și împreună cu membrii bisericii sale și ai congregațiilor protestante din toată Turcia, au cumpărat pături, medicamente, lapte praf și scutece pentru a le trimite mai departe în zonele afectate de cutremur.

Peste 5.000 de clădiri au fost distruse de cutremurul cu magnitudinea de 7,8. A fost trimis personal de salvare de peste 13.000 de oameni, furnizând 41.000 de corturi, 100.000 de paturi și 300.000 de pături. Astfel, aproape 8.000 de persoane au fost salvate.

Toate acestea au fost distribuite printr-un ONG creștin, İlk Umut Derneği, adică Asociația „Prima Speranță”, fondată în 2014 pentru a sprijini refugiații din Siria. Aceasta colaborează îndeaproape cu Mișcarea Internațională de Semilună roșie, cu departamentul pentru situații de urgență din Turcia, dar și cu Asociația Bisericilor Protestante din Turcia.

Primele resurse au fost trimise într-un vehicul solid 4×4 căruia i-a luat 14 ore – dublu față de timpul pe care l-ar fi făcut în mod obișnuit – pentru a parcurge 440 de mile în direcția sud-est până la Gaziantep, la doar 20 de mile la sud de epicentru.

Una dintre cele cinci unități mobile de igienă ale Asociației „Prima Speranță” – și o brutărie mobilă – au rămas acolo. Alte două au fost trimise la Antakya, antica Antiohia biblică, iar un al patrulea a fost trimis la Kahramanmaras.

Unii credincioși, chiar pastori, au murit sub dărâmături, alții au reușit să supraviețuiască. Mai multe clădiri de biserici au fost grav afectate de cutremur, iar altele au devenit centre de primire a persoanelor fără adăpost.

În tot acest timp postul de radio creștin Shema Media Group difuzează muzică, mesaje creștine și știri de ultimă oră despre situația din Turcia. „Acum este timpul să aducem lumina în cele mai întunecate vremuri”, se scrie un comunicat. „Îi ajutăm pe oameni să înțeleagă cum pot ajuta și continuăm să-L aducem pe Hristos celor care au cea mai mare nevoie de El.”

Sursa: Christianity Today