O echipă de arheologi din Israel au descoperit prima reprezentare cunoscută a celor două eroine din Vechiul Testament, Debora și Iael.

Jodi Magness, profesor universitar la Universitatea din North Carolina, a condus o echipă de studenți și specialiști în zona de sud din Galileea, unde se fac excavații de aproape zece ani, dezgropând mozaicuri vechi de aproape 1.600 de ani sub o sinagogă.

Pe parcursul proiectului, care a fost coordonat de Magness și de către asistentul ei Dennis Mizzi de la Universitatea din Malta, cercetătorii au descoperit un mozaic de dimensiuni considerabile, care arată evenimentele descrise în Cartea Judecători la capitolul 4, unde Debora și comandantul militar Barak i-au condus pe israeliți spre victorie împotriva canaaniților coordonați de generalul Sisera. Conform Bibliei, Sisera a alergat la cortul lui Iael, o femeie din poporul cheniților, care l-a omoarât pe general bătându-i un țăruș în tâmplă în timp ce el dormea, pironindu-l astfel de pământ.

O parte din mozaicul descoperit la Huqoq îl arată pe Barac echipat cu un scut și pe Debora uitându-se la el de sub un palmier. Partea mijlocie a mozaicului nu este completă, dar cea de jos îl arată pe Sisera mort și însângerat pe pământ. Magness a spus că această descoperire arheologică despre Debora și Iael este remarcabilă, mai ales în ce privește locul unde a fost găsită.

Sursa: The Christian Post.