Câțiva elevi israelieni de gimnaziu, care se aflau recent într-un tur arheologic la Azor, lângă Tel Aviv, au fost surprinși împreună cu ghidul lor să găsească un scarab canaanit vechi de 3 000 de ani, care ar putea fi și un sigiliu antic, datând din epoca târzie a bronzului. Este posibil ca acesta să se fi păstrat din apropierea perioadei în care Moise conducea pe israeliți afară din Egipt sau chiar după aceasta.

„Ne-am plimbat, când am văzut pe pământ ceva care părea o mică jucărie”, și-a amintit ghidul elevilor, Gilad Stern de la Israel Antiquity Educational Center. „O voce interioară mi-a spus: ‘Ridică-l și întoarce-l.’ Am rămas uimit: era un scarabeu cu o scenă clar sculptată, visul oricărui arheolog amator. Elevii au fost foarte încântați!”, a declarat ghidul.

Partea plată a scarabeului conține o siluetă, în picioare, iar brațele figurii sunt ridicate deasupra unei persoane care este așezată. Figura în picioare are un cap întins sau alungit, despre care oamenii de știință cred că ar putea înfățișa un faraon egiptean stând deasupra unui canaanit.

„Această scenă reflectă practic realitatea geopolitică care a predominat în țara Canaanului în timpul epocii târzii a bronzului (1500-1000 î.Hr.), când conducătorii canaaniți locali trăiau (și uneori s-au răzvrătit) sub hegemonia politică și culturală egipteană”, a observat dr. Golani. „Prin urmare, este foarte posibil ca acest sigiliu să fie întra-devăr din epoca târzie a bronzului, când canaaniții locali erau conduși de Imperiul Egiptean.”

Directorul israelian de antichități, Eli Escusido, consideră că este ceva incredibil faptul că elevii de gimnaziu au văzut o astfel de descoperire în turneul lor. El a spus că este un fapt „simbolic, pentru că elevii dobândesc cunoștințe arheologice, în același timp contribuind la patrimoniul nostru arheologic. Această cooperare este chiar funcționează, deoarece lucrăm pentru a conecta comunitățile cu moștenirea lor culturală.”

Sursa: CBN News