Mama ei a murit de cancer. Tatăl ei a fost ucis în război. Când casa ei în Donetsk a fost distrusă de o rachetă rusească, trupele ucrainene au adus-o pe orfana în vârstă de opt ani, împreună cu bunicii și unchiul ei, la voluntari care slujesc la Seminarul Biblic din Chernivtsi, la mai mult de 1 000 de kilometri către vest. Singurele lucruri pe care le-au avut la ei au fost hainele cu care au fost îmbrăcați.

Luna trecută, unchiul acestei fetițe a fost chemat din nou pe câmpul de război, iar ea a fost trimisă la o tabără creștină. Seminarul – care funcționează ca un centru care ajută pe cei care sunt strămutați în interiorul Ucrainei – face tot ce poate pentru a le oferi asistență oamenilor în nevoie.

„Noi nu credem că este un proces atât de complicat să ajutăm un refugiat,” a spus Vasiliy Malyk, președintele seminarului. „Dar oricât de greu ar fi, putem măcar să le dăm puțină demnitate.”

Alianța Ucraina fără Orfani (AUWO) a mobilizat 3 000 de voluntari pentru a asigura un adăpost temporar pentru 6 000 de oameni, dintre care cei mai mulți sunt femei și copii. De asemenea, a ajutat la evacuarea a 38 000 de persoane – dintre care mai mult de două treimi au fost orfani. Aproape 59 000 de oameni au primit sub o formă sau alta ajutor umanitar.

„Când a început războiul, toată lumea era concentrată să răspundă nevoilor,” a spus Ruslan Maliuta, fostul președinte AUWO și cel care asigură legătura cu organizația One Hope. „Dar apoi am realizat că războiul va mai dura, că această criză este mare și că va trebui să lucrăm împreună.”

Pentru a realiza acest lucru, Alianța Evanghelică Mondială a lansat în aprilie proiectul TRUST, cu Ruslan Maliuta la conducere. Alianța Ucraina Fără Orfani s-a unit cu bisericile ucrainene baptiste și penticostale și cu alte șapte organizați bisericești și parabisericești pentru a coordona distribuția de ajutoare pentru refugiații ucraineni, împreună cu alți parteneri regionali din Polonia, Moldova, Slovacia, Ungaria și România.

„A fost un lucru foarte încurajator să vezi biserici trecând granițele denominaționale pentru a lucra împreună,” a spus Chris Guess, un pastor din România. „Avem voluntari din toată lumea, [vedem] cum oamenii lui Dumnezeu au fost săritori.” De exemplu, voluntari din Argentina au transportat 20 000 de tone de orez.

Comparând rapoarte din martie până astăzi, evanghelicii au mobilizat 64 000 de voluntari. Adăpost temporar a fost acordat la 271 000 de oameni. Peste 346 000 de persoane au fost evacuate, iar 600 000 au primit ajutor. Peste 1 milion de dolari au fost distribuiți către diferiți parteneri.

Sursa: Christianity Today