Gândul de a renunța la dependența de alimente poate fi copleșitor pentru multe persoane. Nu e ceva ce putem face toți cu ușurință. Însă, un medic a spus că evitarea anumitor alimente este esențială pentru un stil de viață sănătos și că oricine are puterea de a pune capăt unei astfel de dependențe.
Dr. Susan Pierce Thompson, fondator și CEO al Bright Line Eating, program de educare a alimentației, a declarat pentru CBN că americanii care suferă de obezitate și care au obiceiuri alimentare nesănătoase, își pun în pericol sănătatea. De asemenea, a menționat că ratele de obezitate continuă să crească vertiginos, iar în contextul pandemiei de COVID reprezintă un punct vulnerabil pentru cei care au această problemă.
Thompson a povestit din experiența sa, că dependența de alimente nesănătoase a fost corelată cu depresia, în ciuda faptului că nu avea motive reale să fie deprimată. Excesul de mâncare a mers împreună cu o stare de spirit deteriorată, somn în exces și o apatie generalizată. Soluția pentru ea a fost adoptarea unei alimentații sănătoase, iar depresia a dispărut și a fost înlocuită cu o creștere vertiginoasă a energiei. Stilul alimentar era ceea ce o trăgea în jos.
O altă observație a medicului a fost aceea că, fiind o persoană de succes, în multe domenii ale vieții, se folosea de alimentație ca de o cârjă ce o ajuta să gestioneze stresul. Însă odată ce a conștientizat că poate avea succes pe alte planuri, a simțit că trebuie să abordeze și problema alimentației și să o rezolve. Dr. Thompson a mai spus că pericolul cel mai mare se află în alimentele foarte procesate, acestea fiind în special cele cu conținut ridicat de făină și zahăr. Procesul de rafinare prin care trec este asemănător celui de producție al substanțelor psihoactive. Mai exact, este extrasă esența unei plante, apoi rafinată și transformată într-o pulbere fină din care rezultă drogul. Totuși, dependența poate fi creată chiar și de simplul proces al mâncatului.
În cele din urmă, medicul a mai spus și că majoritatea oamenilor știu ce alimente ar trebui să evite, dar au dificultăți în implementarea unor practici sănătoase.