Tim Keller a povestit cum viața sa de rugăciune a sporit în timpul luptei împotriva cancerului și cum îl susțin Psalmii în timp ce se confruntă cu realitatea morții.

Pastorul și autorul în vârstă de 72 de ani a apărut recent în emisiunea Unbelievable? de la Premier, găzduită de Ruth Jackson și Justin Brierley, pentru un interviu intitulat Walking with God Through Cancer.

De când a fost diagnosticat cu cancer pancreatic în stadiul 4, în mai 2020, Keller a împărtășit cum a suferit doi ani de chimioterapie, iar în prezent participă la un studiu cu medicamente pentru Institutul Național pentru Sănătate din Bethesda, Maryland. Tratamentele, a spus el, i-au ținut cancerul „la distanță”.

„Cancerul meu este încă acolo, cancerul pancreatic poate izbucni oricând, și totuși am reușit să-l ținem la distanță destul de mult timp, așa că suntem foarte recunoscători”, a spus el.

Cu toate acestea, a spus că el și soția sa, Kathy, își văd viața de rugăciune crescând și dezvoltându-se pe măsură ce luptă împreună împotriva diagnosticului său.

„Acest lucru va suna destul de exagerat. Eu și soția mea nu ne-am dori niciodată să ne întoarcem la genul de viață de rugăciune și de viață spirituală pe care le-am avut înainte de cancer, niciodată”, a spus el, adăugând că această călătorie a sa împotriva cancerului l-a făcut să experimenteze cu adevărat Psalmul 90:14: Satură-ne în fiecare dimineaţă de bunătatea Ta şi toată viaţa noastră ne vom bucura şi ne vom veseli!.”

„Din când în când, eu și Kathy vom spune…viața noastră este mult mai bună acum”, a spus el.

„Când vine vorba de rugăciune, eu chiar am crezut că am o viață bună de rugăciune. Dar când am fost nevoit să privesc totul dintr-o altă perspectivă, mi-am dat seama că această viață de rugăciune pe care eu o numeam bună, … nu era prea bună”, a spus el.

„Știind că vei muri cu adevărat schimbă felul în care privești la timpul tău, felul în care privești la Dumnezeu, felul în care privești la partenerul tău”, a spus el. „Totul se schimbă atunci când realizezi că timpul este limitat și că eu ești muritor.”

Keller a spus că această călătorie a sa împotriva cancerului l-a forțat să nu se mai grăbească în tot ceea ce făcea, iar acest lucru a fost de folos pentru el și pentru toți cei din jurul lui.

„Lucru pe care l-am văzut a fost că de fapt eram prea activ”, a spus el. „Și am fost prea activ mult prea mult timp… Sunt mai aproape de locul unde ar fi trebuit să fiu cea mai mare parte a vieții mele. Sunt foarte binecuvântat prin faptul că… relația mea cu fiii mei este bună; fiii mei sunt credincioși. Am o relație grozavă cu soția mea și asta nu se datorează nimănui decât harului lui Dumnezeu, pentru că eram prea activ… Am simțit că toată lumea spunea: „Trebuie să faci asta pentru mine, iar eu eram disponibil oricând. A fost grozav să nu mai fiu atât de activ.”

Când se confruntă cu anxietatea, Keller a spus că găsește mângâiere în cartea Psalmi, o carte care tratează toate problemele, de la vinovăție la depresie.

„Nu există carte mai plină de învățătură decât Psalmii”, a spus el. „Modul în care fac față anxietății este să mă adâncesc în cartea aceasta”.

Timothy J. Keller este un pastor american, teolog și apologet creștin cunoscut și ca autor al unor cărți precum „Dumnezeul risipitor” sau „Sensul căsniciei”.

Sursa: The Christian Post