Un grup de cercetători internaționali care studiază „experiențele din apropierea morții” sunt de acord că oamenii care au fost readuși la viață după ce inima lor a încetat să mai bată păstrează multe amintiri despre viața de după moarte.
Jerusalem Post raportează că cercetătorii au publicat prima declarație de consens revizuită de colegi care examinează dovezi științifice acumulate despre „experiențele în apropierea morții” și stabilesc linii directoare pentru continuarea studiului științific al acestora.
Condusă de dr. Sam Parnia și directorul Critical Care and Resuscitation Research la NYU Grossman School of Medicine, echipa care studiază fenomenul reunește cercetători din medii medicale variate de la Universitatea Harvard, Universitatea Baylor, Universitatea din California Riverside, Universitatea din Virginia, Universitatea Virginia Commonwealth, Colegiul Medical din Wisconsin și universitățile din Southampton și Londra.
Concluziile cercetării lor cu privire la subiect au fost publicate în analele Academiei de Științe din New York.
Echipa de cercetare a descoperit că celulele creierului uman nu mor imediat când inima încetează să bată și o persoană a fost declarată moartă.
„Din perspectivă științifică, moartea rămâne potențial reversibilă atâta timp cât procesele celulare subiacente nu au atins ireversibilitatea biologică, eventual ore până la zile în perioada post-mortem”, se arată în studiu.