Indexul Mondial de Persecuție a Creștinilor din 2022 care a fost publicat acum câteva zile ne oferă un cadru al războiului spiritual din țările cele mai restrictive în ceea ce privește Evanghelia.
Cele două țări au stat ani de zile una lângă alta în topul țărilor în care creștinii sunt cei mai persecutați. După preluarea puterii de către talibani, Afganistanul a devenit locul în care creștinii suferă cele mai multe persecuții, luând astfel locul Coreei de Nord, acum pe locul 2, după ce 20 de ani a fost în fruntea clasamentului. Situația creștinilor nu s-a îmbunătățit în țara lui Kim Jong-un, ci persecuția s-a înăsprit în Afganistan!
Potrivit Global Christian Persecution Index peste 360 de milioane de creștini sunt puternic persecutați și discriminați din cauza credinței lor. Este o creștere cu 20 de milioane față de anul trecut, aceasta însemnând 1 din 7 creștini. Anul 2021 a înregistrat cele mai înalte niveluri de persecuție de când a fost înființat Indexul în urmă cu 29 de ani.
Situația minorității creștine din Afganistan s-a degradat dramatic: bărbații creștini sunt considerați păgâni, trădători ai islamului, și se confruntă cu o moarte aproape sigură dacă le este descoperită credința. În ceea ce le privește pe femei sau pe fetele tinere, ele pot scăpa de moarte, dar riscă să fie forțate să se căsătorească cu tineri luptători talibani care le iau ca pradă de război. Adesea ele cad victime ale violurilor sau traficului.
Luptătorii talibani în vânează activ pe creștini, mergând din ușă în ușă pentru a-i găsi. Din acest motiv un număr tot mai mare de creștini caută adăpost în zonele rurale sau în lagărele de refugiați din țările vecine.
Victoria talibanilor din Afganistan mai are o consecință grava: încurajează și alte grupuri jihadiste să preia puterea în alte părți ale lumii.