ADANA ȘI ANTAKYA, TURCIA – Peste 70 de națiuni și zeci de ONG-uri au răspuns la cel mai mare dezastru natural din istoria Turciei și poate a Orientului Mijlociu, din cauza a două cutremure majore și a peste o sută de replici. Operațiunea Blessing a CBN se află pe teren pentru a ajunge la oamenii din Turcia devastați de aceste cutremure masive.

Sâmbătă dimineață, echipele Operațiunii Blessing au părăsit orașul Adana pentru a se îndrepta spre Antakya, capitala provinciei Hatay. Antakya – cunoscută din punct de vedere istoric și în Biblie sub numele de Antiohia – este locul unde Pavel și Barnaba au înființat o biserică și unde adepții lui Hristos au fost numiți pentru prima dată „creștini”.

Echipele Operațiunii Blessing și-au început călătoria la miezul nopții, deoarece ceea ce înainte dura trei ore de mers cu mașina, acum durează aproximativ nouă în timpul zilei, din cauza traficului intens. După ce au ajuns cu puțin înainte de răsărit, au început ziua de lucru.

„Astăzi vom înființa o cantină pentru supă, sperăm că două”, a declarat Diego Traverso, directorul Operațiunii Blessing pentru ajutorarea internațională în caz de dezastre, a declarat pentru CBN News. „Una este pentru echipele de salvare și pentru unii dintre oamenii care au fost afectați de cutremur, iar alta aici, în acest cartier care este destul de sigur. De aici, vom distribui mese calde în zonele cele mai afectate din această regiune.”

Traverso este un veteran de 10 ani în domeniul ajutorului în caz de dezastre în cutremure din Nepal, Haiti și Indonezia. „Disperarea și suferința sunt uriașe, iar Operation Blessing CBN este aici pentru a sprijini victimele”, a spus Traverso.

Echipa de voluntari este multilingvistică, multinațională și multigenerațională – toți sunt uniți pentru a ajuta oamenii din Turcia.

„Faptul că pot fi pentru acești oameni mâinile și picioarele lui Dumenzeu este un dar pentru mine, nu simt că o fac ca pe o slujire. Simt doar că fac o lucrare pe care Dumnezeu ar face-o și nu-mi vine să cred că pot face asta”, a declarat Nathan Updike, voluntar al Operațiunii Blessing.

„Imediat ce s-a întâmplat cutremurul, am zis: Trebuie să ajung pe teren și să ajut cum pot”, a spus voluntarul Carin Cochrane. „Așa că am intrat în legătură cu Operațiunea Blessing și cu Diego, și iată-ne aici… Este pur și simplu incredibil. Mă gândeam că avem aproape 10 națiuni reprezentate aici. Avem Ucraina și Belarus și brazilieni. Deci, este cu adevărat uimitor… Și doar pentru a putea lua parte la ajutorarea poporului turc în această perioadă.”

Echipele și-au început dimineața descărcând provizii și ajutoarele atât de necesare din camion și organizându-le.

În Antakya, Operațiunea Blessing a înființat un centru de distribuire a alimentelor chiar vizavi de unele dintre cele mai afectate zone. Aproape toate clădirile din acest oraș au fost făcute nelocuibile sau sunt distruse. Cutremurul a afectat o zonă de mărimea Marii Britanii și viețile a peste 14 milioane de persoane.

Membrii familiilor țin priveghi lângă clădirile care au fost casele celor dragi lor. La doar câțiva pași distanță, voluntarul Anet Kaveh conduce centrul alimentar al Operațiunii Blessing.

Kaveh vrea să-i vindece pe cei cu inima frântă din acest oraș distrus. „Fiecare dintre ei este profund distrus. Așa că pot spune că ajutorarea oferă o ocazie frumoasă prin care putem să îi iubim și să le împărtășim despre Împărăția lui Dumnezeu și despre Hristos și, de asemenea… putem oferi pacea de care au nevoie”, a spus Kaveh.

Traverso spune că rugăciunea și sprijinul vor ajuta Operațiunea Blessing să facă mai mult. „Continuați să vă rugați pentru noi, continuați să vă rugați pentru victime, continuați să vă rugați pentru voluntarii noștri… Experții noștri vor sosi în următoarele câteva ore – inginerul de apă, doctorul, o echipă de sănătate… pentru că sănătatea este atât de necesară. Și bineînțeles rugați-vă, rugați-vă, rugați-vă.”

Sursa: CBN News