Un tribunal finlandez a susținut dreptul la libertatea de exprimare, respingând toate acuzațiile împotriva deputatei creștine Päivi Räsänen și a Episcopului Juhana Pohjola. Într-o decizie unanimă, instanța a concluzionat că „nu este de competența instanței districtuale să interpreteze conceptele biblice”.

Procuratura a fost obligată să plătească peste 60 000 de euro cheltuieli de judecată și are la dispoziție șapte zile pentru a contesta hotărârea.

Fostul Ministru de Interne a fost acuzat de „discurs de ură” pentru că și-a împărtășit opiniile bazate pe credința creștină despre căsătorie și etica sexuală într-o postare pe Twitter din 2019, într-o dezbatere radio tot din 2019 și într-o broșură publicată în 2014. Cazul lor a atras atenția presei globale în acest an, deoarece experții în drepturile omului și-au exprimat îngrijorarea față de amenințarea pe care acest caz o reprezintă pentru libertatea de exprimare în Finlanda.

„Sunt atât de recunoscătoare că instanța a recunoscut amenințarea la adresa libertății de exprimare și a decis în favoarea noastră. Simt că mi-a fost luată o povară de pe umeri odată cu această achitare. Deși sunt recunoscătoare că am avut șansa de a susține libertatea de exprimare, sper ca această hotărâre va ajuta la prevenirea altora de a trece prin aceeași încercare”, a declarat Päivi Räsänen după victorie.

Apărarea lui Räsänen, susținută de organizația juridică ADF International, a susținut că dacă deputata creștină finlandeză va fi găsită vinovată, acest lucru va afecta în mod semnificativ libertatea de exprimare în Finlanda. Ceea ce a spus Räsänen, au susținut ei, a fost o expresie a doctrinei creștine.

Curtea a recunoscut că, deși unii pot obiecta la declarațiile ei, „trebuie să existe un motiv social imperativ pentru a interfera și restrânge libertatea de exprimare”. Instanța a concluzionat că nu există o astfel de justificare.

„Salutăm decizia Tribunalului Districtual Helsinki. Aceasta este o hotărâre importantă, care susține dreptul fundamental la libertatea de exprimare în Finlanda. Într-o societate liberă, toată lumea ar trebui să aibă voie să-și împărtășească convingerile fără teama de cenzură. Acesta este fundamentul oricărei societăți libere și democratice. Incriminarea discursului prin așa-numitele legi privind „discursul de ură” blochează discuțiile publice importante și reprezintă o amenințare gravă pentru democrațiile noastre”, a declarat Coleman.

Amintim faptul că Räsänen, care a fost președinta Partidului Creștin-Democrat din 2004 până în 2015, este membră activă a Bisericii Luterane Finlandeze. Ea a criticat însă sponsorizarea unui eveniment Pride LGBT în 2019 de către Biserica Luterană. În data de 17 iunie 2019, ea a întrebat într-o postare pe Twitter cum este compatibilă această sponsorizare cu Biblia, adăugând și o imagine cu pasajul biblic din Romani 1:24-27.