În timp ce Rusia adună trupe la granița cu Ucraina, pe fondul temerilor pentru o invazie viitoare, Ucraina a apelat la Israel pentru ajutor.

Ministrul ucrainean de externe a declarat ieri unei televiziuni israeliene că există o „cooperare profundă” între țara pe care o slujește și Israelul. Kievul a cerut Ierusalimului ajutor pentru apărarea aeriană și cibernetică.

Liderii ucraineni au minimalizat temerile cu privire la un posibil atac rusesc, însă au spus că este greu de prezis cum va acționa Moscova. Cu toate acestea, omul politic a declarat miercuri reporterilor că, dacă Rusia semnalează că se pregătește să invadeze, Ucraina va răspunde în defensivă. În schimb, Israelul nu crede că va exista curând un conflict violent între Rusia și Ucraina.

La rândul lor, oficialii israelieni au discutat cu reprezentanți ai Rusiei, iar ministrul de externe al Țării Sfinte urmează să se întâlnească în perioada următoare cu omologul său rus. De asemenea, el a spus că situația este dificil de gestionat și din cauză că Ucraina și Rusia au procente semnificative ale populației evreiești.

Secretarul de presă al Casei Albe, a declarat că administrația Biden a încetat să vorbească despre invazia Rusiei ca fiind iminentă. Cu toate acestea, președintele a ordonat trupelor americane din Europa să își arate angajamentul față de aliații săi din NATO, pe tot parcursul crizei din Ucraina.

Sursa: CBN