O sculptură care îl reprezintă pe pastorul baptist John Chilembwe, aflat la originea unei revolte eșuate din Malawi în 1915, a fost dezvelită miercuri în celebra piaţă Trafalgar Square din Londra, unde va rămâne expusă până în 2024.

John Chilembwe a fost un pastor și educator baptist, fiind o figură timpurie a rezistenței față de colonialism în Nyasaland (actualul Malawi). Este bine-cunoscut pentru revolta din ianuarie 1915, din cauza căreia a și murit, în același an. Revolta a avut ca scop eliberarea de sub dominația sistemului colonial, caracterizat de muncă forțată și discriminare rasială.

Opera de artă a fost realizată de Samson Kambalu, un artist originar din Malawi, care acum locuiește în Oxford. Miercuri, artistul a pozat în fața operei sale de artă. „Sunt fericit că am putut să transmit mesajul de egalitate şi de dreptate al lui John Chilembwe. Este un mesaj de iubire şi de abnegaţie (…) Este un mesaj universal”, a declarat artistul. Pastorul de culoare este reprezentat de artist purtând pălărie în prezența unui misionar, ceea ce era interzis unei persoane africane, în prezența unui alb.

„John Chilembwe a fost o personalitate a modernităţii din Malawi. A fost primul african din Malawi care a încercat să rezolve problemele de nedreptate colonială. A fost ceva destul de radical, chiar şi pentru africani”, a adăugat el.

Pentru a sublinia importanța evenimentului, primarul-adjunct al Londrei, care se ocupă de chestiuni culturale, a declarat: „Arătând cum o simplă pălărie a devenit un simbol al luptei pentru egalitate, sculptura din bronz a lui Samson Kambalu va transmite un mesaj important londonezilor şi milioanelor de persoane care vizitează Trafalgar Square în fiecare an”.