Șeful Alianței Evanghelice Ruse a scris o scrisoare creștinilor din întreaga lume în care deplânge invazia rusă a Ucrainei.

Secretarul general al Alianței Evanghelice Ruse, Vitali Vlasenko, a spus că invazia militară a fost un „șoc” pentru el. „Astăzi, în calitate de cetățean și ca secretar general al Alianței Evanghelice Ruse, îmi cer scuze tuturor celor care au suferit, au pierdut persoane dragi și rude sau și-au pierdut locul de reședință ca urmare a acestui conflict militar”, a continuat el.

El a împărtășit, de asemenea, cum a făcut „tot ce a putut” pentru a preveni războiul, inclusiv a scris o scrisoare deschisă către președintele rus Vladimir Putin cu o zi înainte de invazie, susținând cererea liderilor bisericii ucrainene de a găsi o soluție pașnică a conflictului. Secretarul general al Alianței Evanghelice Ruse este unul dintre puținii lideri ai bisericilor din Rusia care au vorbit împotriva războiului din Ucraina. Săptămâna trecută, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril al Moscovei și al întregii Rusii, a condamnat sancțiunile occidentale împotriva țării.

„Acest conflict tragic a devenit o parte a strategiei geopolitice la scară largă care vizează, în primul rând, slăbirea Rusiei”, a declarat patriarhul Kirill în scrisoarea sa către Consiliul Mondial al Bisericilor. Pastorul Vitali Vlasenko a încheiat scrisoarea spunând: „Rugăciunea mea este să găsiți putere de la Domnul să vă întindeți mâna solidară și iertare, astfel încât să putem trăi ca popor al lui Dumnezeu în lumea noastră”.

Alianța Evanghelică Rusă face parte din cele 143 de organisme naționale membre ale World Evangelical Alliance.