O schimbare culturală revoluționară este în curs de desfășurare în Iran. Luni întregi de proteste împotriva regimului au fost reprimate cu brutalitate de poliție, soldate cu peste 500 de morți. Sute de școli de fete și-au văzut elevele spitalizate în urma unui val de otrăviri. Toată teama și incertitudinea au făcut ca mulți să caute o cale de scăpare.

Mii de persoane fug spre nord, către una dintre singurele țări libere și democratice din regiune: Armenia.

Există o mulțime de conflicte geopolitice globale care sunt reprezentate în acest punct de frontieră îndepărtat. Rusia face mult comerț cu Iranul, iar o mare parte dintre armele care ajung în Ucraina pot trece prin această zonă. În plus, Azerbaidjanul dorește acest coridor pentru a ajunge în Turcia și în Occident.

Dar chiar în mijlocul atâtor interese, o țară mică, cum e Armenia, este un loc sigur pentru creștinii și iranienii care fug de persecuțiile din interiorul țării lor.

Pastorul Jacob Pursley de la Gateway Missions ne-a spus: „Râul Arax este granița dintre Armenia și Iran. Și dacă mergeți puțin mai departe spre vest, este granița dintre Turcia și Armenia… Acesta este singurul punct de trecere a frontierei pentru iranienii care vin, ei pot intra în Armenia doar prin acest loc”, a spus el.

„Este ilegal în Iran să faci prozelitism. Deci creștinii nu pot merge în Iran în mod legal pentru a împărtăși credința creștină. Și nu au voie nici măcar să dețină o Biblie persană. Așa că ceea ce am constatat este că persanii vin în Armenia să afle despre credința creștină. Pentru a găsi o biserică, pentru a avea o Biblie, pentru a pune întrebări. Și pentru că acesta este singurul punct de trecere a frontierei la care au acces, am constatat că trec mii de persoane în fiecare zi.”

El spune că mulți dintre acești trecători de frontieră sunt destul de receptivi la Evanghelie.

„Cei care vin din Iran sunt atât de încântați să întâlnească un creștin și să îl asculte”, a spus Pursley. „Și, de fapt, am văzut mulți, vreau să spun sute, care au venit la credința în Isus Hristos. Doar că au nevoie să audă, au nevoie să aibă pe cineva care să fie predicator sau evanghelist, care să-i învețe și să le arate asta, și sunt atât de dornici să citească o Biblie, deoarece nu li se permite să aibă așa ceva.”

Dar călătoria poate fi plină de riscuri. Un autobuz plin de iranieni a luat foc recent în timp ce urca pe un drum de munte spre capitala Armeniei, Erevan. Din fericire, nu au existat răniți. Chiar și așa, cea mai mare îngrijorare pentru cei care vin aici este că, și după ce părăsesc Iranul, familia și prietenii lor de acasă pot fi în pericol.

Ghazali, o femeie iraniană care trăiește în Armenia, ne-a spus: „Am fost bătută acum patru ani la Universitatea din Shiraz din cauza hijab-ului, pentru că mi-am dat jos eșarfa”.

„În Iran, femeile suferă foarte mult, pentru că sunt multe violuri, multe hărțuiri, și este normal! Nimeni nu înțelege acest lucru. Este hărțuire, este viol. Nimeni nu înțelege. Ei spun că este normal. Ești femeie, deci trebuie să te supui”, a explicat ea.

Pe măsură ce conflictul din Iran persistă, Jacob și echipa sa se pregătesc pentru un număr crescut de refugiați care caută adăpost aici. Și, în timp ce Armenia se confruntă cu propriile sale probleme cu Azerbaidjanul, tot mai mulți ruși și ucraineni sosesc în țară, fugind de acest conflict în curs de desfășurare. Și indiferent de unde provin, Jacob și echipa sa îi primesc pe toți cu brațele deschise.

„Rugați-vă ca Domnul să trimită oile Sale pierdute din Iran în Armenia, pentru ca acestea să-L găsească pe El, Bunul Păstor al oilor, și ca El să trimită acești oameni la biserica noastră și la biserici ca noi, care fac evanghelizare”, a spus Pursley.

Sursa: CBN News