Un nou raport publicat în martie de Asociația Turcă a Bisericilor Protestante arată că mai puțin de 15 biserici protestante se pot întâlni în lăcașe de cult dedicate. Aproximativ 120 de biserici se adună pentru a se închina fie în spații închiriate, fie în gospodării.

Asociația Protestantă din Turcia reclamă faptul că „nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește drepturile creștinilor de a-și forma propriii lucrători religioși”, deoarece legislația din Turcia nu creează un cadrul facil formării seminariilor pentru slujitorii creștini, acestia fiind nevoiți să apeleze la școlile de teologie din străinătate.

Unele congregații protestante care aveau un pastor străin au avut dificultăți serioase, pastorul fiind obligat să părăsească țara din cauza codurilor N-82 sau G-87 care le interziceau intrarea în Turcia, sau le refuzau vizele de ședere.

Până în prezent se cunosc 78 de cazuri de lucrători creștini străini care au fost deportați, sau cărora li s-a refuzat intrarea în Turcia. Amintim faptul că în Turcia există 186 de biserici protestante locale de diferite dimensiuni, majoritatea fiind conduse de pastori creștini locali.