După mai mult de 20 de ani de activitate, „Jona-Home”, un cunoscut site creștin chinezesc, a fost închis pe 12 aprilie. Utilizatorii care au intrat pe site au fost întâmpinați cu un mesaj care spunea: „Dispariția unui site web este doar o simplă dispariție a unui site web, nu are nicio altă semnificație. Cu excepția faptului că link-ul site-ului nu mai poate fi deschis, nu există nimic altceva care s-a oprit în acel moment; nu trebuie să vă faceți griji și continuați-vă treburile ca de obicei.”

Deși nu a fost oferit niciun motiv pentru închiderea site-ului, închiderea lui „Jona-Home” vine ca urmare a „Legii privind măsurile de administrare a serviciilor de informare religioasă pe internet”, ale Partidului Comunist Chinez, care a intrat în vigoare la 1 martie. Legea cere tuturor utilizatorilor online care postează conținut religios să obțină un permis, pe care creștinii rareori îl pot primi.

Deși reglementările Partidului Comunist Chinez privind internetul au afectat toți cetățenii chinezi, din informațiile obținute de Open Doors creștinii sunt deosebit de afectați. „Creștinii au posibilitatea de a accesa internetul, dar trebuie să fie întotdeauna atenți la ceea ce fac și cu cine se întâlnesc”, este notat în dosarul Chinei din Topul Mondial al Persecuției pe anul 2022.

„Pentru creștini, spațiul internetului a devenit indiscutabil mai restrâns decât pentru cetățeanul obișnuit, deoarece sunt percepuți ca fiind aliați cu influențele occidentale.”

Închiderea „Jona-Home” este cea mai recentă dintr-o serie de represiuni asupra internetului chinezesc. Aplicațiile biblice au fost eliminate și multe conturi afiliate creștinilor au fost interzise pe WeChat, cea mai populară platformă de socializare din China.

Potrivit China Christian Daily, termenul de căutare „evanghelie” nu duce la niciun rezultat legat de creștinism pe WeChat.

Tratamentul aplicat de Partidului Comunist Chinez, creștinilor online este în concordanță cu politica lor față de alte activități creștine. Copiii nu pot primi nicio educație religioasă, iar imaginile furnizate de stat au înlocuit icoanele religioase tradiționale din unele biserici.