Sesiunea este pentru studenți perioada cea mai stresantă a anului, dar ea poate fi și cea mai intensă și mai fructuoasă, pentru că atunci acumulezi multe cunoștințe pentru viitoarea ta profesie și ai ocazia să te evaluezi. Da, e muuuultă oboseală fizică și epuizare emoțională în timpul sesiunii, dar nu trebuie să fie neapărat așa. Cu puțină organizare, poți intra în sesiune cu capul sus și cu șanse maxime de reușită. Iată câteva idei.

1. Nu-ți neglija viața spirituală în timpul sesiuniiContinuă să îți păstrezi bunele obiceiuri de a te ruga, de a citi Biblia și de a te închina împreună cu alți credincioși. Roagă-te lui Dumnezeu chiar pentru examenele pe care le ai. Dumnezeu este măreț, dar este interesat și de problemele cu care ne confruntăm noi. Deci nu Îl vei deranja, dacă te rogi pentru înțelepciune și putere de muncă în sesiune. Asigură-te doar că și tu vei respecta, și atunci când îți este greu, principiile Lui în ce privește dreptatea și corectitudinea. Copiatul este furt!

2. Pune-ți deoparte destul timp pentru învățat

Nu lăsa totul pe ultima sută de metri. Deși unii studenți par să se descurce cel mai bine tocind totul în ultima noapte, este recunoscut în general faptul că (pentru cei mai mulți dintre noi) acesta nu este cel mai bun mod de a aborda examenele. Pentru a-ți gestiona timpul mai bine, încearcă să-ți creezi un orar de studiu. Notează fiecare examen pe care îl ai de dat împreună cu data susținerii, iar apoi organizează-ți învățatul în funcție de acestea. Poate vei vrea să acorzi mai multă atenție și timp de studiu unor materii față de altele, așa că găsește un echilibru care să te avantajeze în toate privințele.

3. Organizează-ți spațiul de lucru
Asigură-te că ai destul spațiu să îți întinzi toate caietele, notițele și cursurile. Ai destulă lumină? Ai un scaun confortabil? Ai ascuns toate jocurile video?
Încearcă să scapi de orice te-ar putea distrage și asigură-te că ai condițiile pentru a te concentra cât mai bine. Pentru unii oameni, asta înseamnă să învețe într-o liniște mormântală, iar pentru alții, să aibă muzică pe fundal. Unii dintre noi au nevoie să aibă totul organizat dinainte pentru a se putea concentra, în timp ce alții învață cel mai bine într-un mediu dezordonat.


4. Folosește diagrame și grafice
Suporturile vizuale pot fi foarte folositoare pentru recapitularea unor noțiuni. La începutul unui capitol, încearcă să notezi tot ce știi deja despre acel subiect, apoi evaluează și vezi unde există lacune. În apropierea examenului, sintetizează-ți toate notițele dintr-un curs într-o schiță de maxim o pagină. Punerea ideilor principale pe hârtie în acest format concis te poate ajuta să îți amintești tot ce trebuie să știi în timpul examenului.

5. Exersează materia pe teste mai vechi                                                                                                                                                                                            Dacă poți face rost de teste din anii trecuți, asta te va ajuta să te familiarizezi cu formatul subiectelor și vei afla cum poți să te încadrezi mai bine în timpul alocat. În ziua examenului, subiectele nu îți vor mai părea atât de străine.

6. Explică-le altora ce ai învățat
Părinții și frații mai mici pot părea enervanți în timpul sesiunii, dar ei îți pot fi de ajutor. Explică-le un capitol sau un răspuns la o întrebare din curs. Asta te va ajuta să îți pui ideile în ordine, dar și să vezi unde trebuie să mai lucrezi.

7. Organizează întâlniri de studiu cu câțiva prieteni
Întâlnește-te cu câțiva prieteni pentru a învăța împreună. Poate că ei pot răspunde unor întrebări pe care le ai tu și invers. Cât timp vă asigurați că rămâneți concentrați pe studiu, acesta poate fi una dintre cele mai eficiente metode de învățare. Și dacă se întâmplă să vă și distrați puțin împreună, nicio problemă. Ăsta e farmecul sesiunilor

8. Ia pauze în mod regulat
Deși ai crede că este cel mai bine să înveți pentru cât mai multe ore, asta poate fi de fapt contraproductiv. Dacă te-ai pregăti pentru un maraton, nu ai încerca să alergi 24 de ore pe zi. Tot așa, studiile arată că pauzele regulate sunt utile pentru memoria de lungă durată. Fiecare este diferit, așa că găsește o rutină care te avantajează pe tine. Dacă înveți mai bine dimineața, începe devreme, ca să poți lua o pauză pentru masa de prânz. Sau, dacă ești mai productiv noaptea, ia o pauză după-amiaza ca apoi să fii gata de treabă seara.
Încearcă să nu te simți vinovat dacă din când în când te bucuri de lumina soarelui în loc să fii îngropat în cursuri (vitamina D e importantă pentru o minte limpede și sănătoasă!).

9. Mănâncă sănătos
Poate că simți că, după atâta învățat, meriți să primești ca recompensă mâncarea preferată sau un dulce. Dar ceea ce mănânci poate avea un mare impact asupra nivelului tău de energie și concentrare, așa că stai departe de mâncarea nesănătoasă. Păstrează-ți corpul și creierul în stare de funcționare! Alege mâncare care s-a dovedit a fi benefică pentru concentrare și memorie, cum ar fi peștele, nucile, semințele, iaurtul și afinele. Asta se aplică și în ziua examenului – mănâncă bine înainte de test, adică alimente care eliberează lent energia. Zahărul și dulciurile pot părea atrăgătoare, dar nivelul de energie pe care ți-l dau se va prăbuși o oră mai târziu.

10. Planifică ziua examenului
Asigură-te că ai totul pregătit înaintea examenului. Nu aștepta până în ultima zi ca apoi să-ți dai seama că nu știi unde îl vei susține sau ce trebuie să aduci cu tine. Verifică regulamentele și cerințele, apoi plănuiește cum vei ajunge la locul examenului. Asigură-te că pleci de acasă, așa încât să ajungi mai devreme în sala unde are loc examenul. Nu cred că vrei să alergi jumătate de drum și apoi să intri epuizat în examen.
Examenele nu sunt doar despre învățat cursuri.
Fă din această sesiune o experiență cu Dumnezeu și o experiență de autocunoaștere!