Dialoguri despre Isus
În fiecare marți de la 19:30 și în reluare miercuri de la 11:30
Producător: Cross One Radio
Realizator: Dana Mercioniu
„Cine zic oamenii că sunt Eu?” este întrebarea pusă de Isus ucenicilor Lui, urmată de a doua întrebare mai personală: „Cine ziceți voi că sunt Eu?” Dar tu? Ce ai răspunde la întrebarea: Cine este ISUS? Pastorul Daniel Mecioniu ne provoacă să dăm un răspuns, prezentându-ne perspectiva culturii și pe cea a Scripturii despre persoana lui Isus Hristos. Hai să descoperim cum a influențat ISUS istoria și cum o poate schimba și pe a ta.

Isus al tău

Am ajuns iată la ultimul dialog despre Isus din această serie și vrem să mulțumim celor care ne-au urmărit până la final. Cu toate că Isus cel adevărat este Isus al Scripturilor, fiecare dintre noi prezintă o anumită atitudine față de Fiul lui Dumnezeu și în sensul acesta are un Isus „al lui”. După ce am vorbit despre diverse fațete ale personalității lui Isus, în ultimul dialog spunem ce înseamnă Isus pentru noi și te încurajăm și pe tine să-L cunoști, să-L iubești și să-L asculți.

Isus dincolo de evanghelii

Isus din evanghelii străbate cetăți care pot fi găsite și astăzi pe hartă, se întâlnește cu anumiți oameni, face minuni și dă învățături, obosește, doarme, râde și plânge ca și noi, oamenii. Isus al epistolelor este etern și cosmic. E Mijlocitorul, capul Bisericii, plinătatea Dumnezeirii, Domnul glorificat al Universului.

Isus în trinitate

Deși cuvântul „Trinitate” nu există în Biblie, în dialogul de astăzi vei afla ce texte biblice dovedesc că Dumnezeu este unul în trei: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. În calitate de Fiu, Îl punem pe Isus alături de Tatăl și Duhul Sfânt și înțelegem cum funcționează perfect relațiile din Trinitate și cum cele trei persoane ale dumnezeirii conlucrează pentru a duce la îndeplinire planul de mântuire al omului.

Isus în filme

Într-o lume captivată tot mai mult de vizual, filmele despre Isus au devenit pentru unii mai populare decât Biblia. Care sunt beneficiile și capcanele în ce privește vizionarea filmelor religioase și cum este prezentat Isus în viziunea regizorilor veți afla urmărind noul episod.

Isus vorbește despre familie

Familie, divorț, recăsătorie. Vorbește Isus despre astfel de subiecte de actualitate? Da, și atunci când o face, ne duce la origini, ca să înțelegem intențiile inițiale ale lui Dumnezeu cu privire la familie. Pornind de la cuvintele lui Isus și de la experiența de peste 20 de ani ca familist și ca pastor, Dan Mercioniu ne provoacă să luptăm pentru familiile noastre și să descoperim frumusețea legământului care durează „până când moartea ne va despărți”.

Miracolul învierii

De la personajele evangheliilor și până astăzi oamenii s-au poziționat diferit față de evenimentul învierii. Zvonuri, teorii ale conspirației, scepticism și credință – pe toate le întâlnim încă de la prima mărturie despre mormântul gol. Adevărul este camuflat, pentru că oamenii se tem că acceptarea învierii le va revoluționa viața. Și într-adevăr, învierea lui Hristos este mai mult decât un fapt istoric, pentru că puterea ei acționează în viața celor ce cred în El. Despre asta și despre multe altele vorbim în dialogul de astăzi.

Puterea crucii

Isus nu a fost în primul rând taumaturg, rabin sau maestru spiritual. Misiunea Lui cea mai importantă este reprezentată de jertfa de pe cruce. Credincioșii au înțeles repede asta și crucea a devenit astfel emblema creștinismului. Ceea ce pentru romani reprezenta un instrument de tortură, iar pentru oponenții Lui evrei o marcă a suferinței și slăbiciunii a devenit locul în care Fiul lui Dumnezeu a preluat păcatele noastre și ne-a dat nouă neprihănirea Lui. În Săptămâna Mare vorbim despre puterea transformatoare a crucii pentru toți cei care aleg să moară împreună cu Hristos și să trăiască prin El.

Isus în alte religii

Într-o lume tot mai interconectată, trăim alături de oameni care aparțin unor credințe și tradiții religioase diferite. Credința noastră este provocată, așa că trebuie să știm bine ce credem noi, ce cred alții, și de asemenea, ce cred alții despre noi. În dialogul de astăzi aflăm cum e văzut Isus în alte mari religii ale lumii, ca iudaismul, islamul și budismul, și cum putem să ne împărtășim credința într-un context pluralist.

Isus între vameși și farisei

În timpul lucrării Sale, Isus a interacționat cu păcătoși notorii, dar și cu sfinți autodeclarați și în mod contraintuitiv i-a primit pe unii și a condamnat ipocrizia și autosuficiența celorlalți. Vorbim astăzi despre pericolul religiei formale, dar și despre iubirea care transformă pe cei mai păcătoși dintre oameni. Învățăm cum să-l demascăm pe fariseul din noi și cum să fim asemenea lui Isus în toate relațiile noastre.