Călătorie în univers
Luni și miercuri de la 16:00
Producător: Cross One Radio
Realizator: Andreea și Eduard Antoce
Prin creație, Dumnezeu a vrut ca noi să Îl cunoaștem mai bine pe El și puterea Lui, care coordonează legile vieții și ale naturii. "Călătorie în univers" este o aventură de explorare a creației divine, în care descoperim împreună curiozități despre lumea care ne înconjoară, observate cu ajutorul științei, dar care au și bază biblică.
elefanti-calatorie-in-univers

Cel mai mare animal terestru

Cei mai mulți dintre noi iubim elefanții. Sunt masivi, dar totuși blânzi și atât de interesant dotați cu calități și funcții unice. În ceea ce privește inteligența, ei s-au făcut remarcați de-a lungul istoriei. Le sunt recunoscute talente precum recunoașterea în oglindă a propriei fizionomii, capacitatea de a compara cantități și cea de a diferenția limbile omenești.

componentele-creierului-calatorie-in-univers

Ce componente are creierul?

Toate acțiunile noastre, conștiente sau reflexe, sunt rezultatul impulsurilor pornite din centrul de comandă al ființei noastre: creierul. Acest organ complex este responsabil pentru fiecare gând, fiecare simț și pentru marea majoritate a proceselor care se petrec în corpul uman.

bacterii-busola-naturala-calatorie-in-univers

Ce este busola naturală?

Fiecare element creat pe Pământ, dar chiar și în exteriorul lui, are un rol în tot ansamblul naturii. Darurile și abilitățile cu care a fost capacitată fiecare ființă sunt potrivite cu slujba pe care aceasta o are de îndeplinit. Probabil că puțini dintre noi ne-am imagina că până și cele mai neînsemnate vietăți au talente. De exemplu, bacteriile

varsta-pamantului-calatorie-in-univers

Ce vârstă are Pământul?

Fiecare dintre noi ne bucurăm în fiecare an să ne sărbătorim ziua de naștere, celebrând cu mulțumire că a mai trecut încă un an din viața noastră. Ne notăm cu sârguință în calendare zilele de naștere ale celor dragi, ne place să îi surprindem și nu vrem să uităm pe nimeni. Însă câți dintre noi ne-am întrebat ce vârstă are chiar Pământul care găzduiește viețuirea noastră?

cum-functioneaza-inima-calatorie-in-univers

Cum funcționează inima

O componentă complexă a organismului, fără de care viața nu ar fi posibilă, este sistemul circulator. Un fel de departament de transport al corpului uman. Sistemul circulator este format din inimă, care are rolul unei pompe de carburant, vase de sânge, adică rutele de livrare ale combustibilului, și sânge, fluidul vital care distribuie în tot corpul oxigenul și substanțele nutritive necesare.

curiozitati-ciori-corbi-calatorie-in-univers

Ce curiozități ascund ciorile și corbii?

Corbii și ciorile sunt păsări care se găsesc peste tot în lume. Într-adevăr nu există prea multe diferențe între cele două specii, cu excepția faptului că ciorile au de obicei o variabilitate puțin mai mare a culorii și corbii sunt de obicei mai mari. Corbii sunt împrăștiați în toată emisfera nordică, iar ciorile se găsesc atât în ​​emisfera nordică, precum și în cea sudică. Din acest motiv, cercetătorii au încercat să descopere ce le face să fie atât de prezente peste tot.

vulcanii-doi-calatorie-in-univers

Ce este un vulcan? Partea a doua

De această dată, vom porni din nou într-o călătorie de explorare a istoriei Pământului, privind prin ferestrele uimitoare păstrate pentru noi în natură: vulcanii. În episodul trecut, am aflat despre forța inegalabilă a vulcanilor și impactul pe care exploziile magmatice l-au lăsat de-a lungul secolelor asupra naturii, despre forma și dimensiunile lor și am cunoscut câțiva dintre cei mai celebri astfel de giganți ai istoriei. Astăzi vom explora mai în profunzime componența vulcanilor, dar și a magmei, și vom descoperi cum și unde se formează aceștia

vulcanii-calatorie-in-univers

Ce este un vulcan? Partea întâi

Dacă privim cu ceva mai multă atenție la indicile din jurul nostru, vom putea observa că Dumnezeu ne-a pus la îndemână, din loc în loc, ferestre către trecutul planetei noastre. Conduși de Cuvântul lui Dumnezeu și pornind în studiul vulcanilor, din prezent și din trecut, putem construi piesă cu piesă un puzzle unic al evenimentelor naturale remarcabile petrecute în perioada de după Marele Potop.

aurora-boreala-calatorie-in-univers

Cum se formează aurora?

Jocurile de lumini sunt o încântare pentru ochiul oricărui privitor, cu atât mai mult cu cât acestea se află pe bolta cerului și colorează în nuanțe vii întunericul nopții. Această scurtă descriere nu este a alteia decât a unicei aurore polare. Strălucitoarele impulsuri luminoase care parcă dansează în văzduh apar numai în zonele polilor magnetici ai Pământului, după cum o spune chiar denumirea lor.