Cum poți știi că duci o viață productivă? În primul rând, asigură-te că înțelegi ce spune Dumnezeu despre productivitate.

Chemarea măreață de a fi productivi

Pentru unii, cuvântul „productivitate” generează entuziasm și curiozitate, în timp ce altora le inspiră frică și chiar disperare. Deseori avem tendința de a asocia cuvintele cu diferite simboluri, iar productivitatea o corelăm, de exemplu, cu o sală de ședințe, cu locul de muncă sau cu directorul ocupat care vorbește mereu la telefon. Dar productivitatea este un concept pe care trebuie să-l regândim, pentru că – cel puțin în forma ei cea mai bună – este importantă pentru noi toți.

Dumnezeu ne cheamă să fim productivi. Poți fi un student productiv, un angajat productiv, o mamă productivă care stă acasă sau chiar un pensionar productiv. Iar dacă toate acestea sunt adevărate, există și reversul medaliei: poți fi un student neproductiv, un angajat, o mamă casnică și, da, un pensionar neproductiv.

Deci, cum poți știi că trăiești o viață productivă? Începe prin a te asigura că înțelegi ce spune Dumnezeu despre productivitate.

1. Află care este valoarea lucrărilor bune

Iată în ce fel ne cheamă Biblia să fim productivi: „Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune şi să-L slăvească pe Tatăl vostru, Care este în ceruri.” (Matei 5:16). Dumnezeu ne cheamă pe fiecare dintre noi să facem bine altora și, în acest fel, să-I aducem slavă. Aceasta este definiția Lui despre productivitate. Este uimitor! Tu și cu mine reușim să-I aducem slavă lui Dumnezeu în fiecare zi, pur și simplu făcând lucruri de care beneficiază cei din jur.

2. Învață să definești corect productivitatea

Înțelegerea noastră funcțională a productivității este că aceasta implică realizarea multor activități, verificarea multor sarcini și finalizarea multor proiecte. Dar de fapt înseamnă mai mult decât atât.

Adevărata productivitate înseamnă să faci cele mai bune și corecte alegeri în legătură cu ce faci în fiecare zi. Este despre a ști ce te cheamă Dumnezeu să faci cu viața ta și să pui în practică acele lucruri. Motivul pentru care mulți oameni nu sunt productivi este pentru că au o înțelegere greșită despre aceasta. La cel mai înalt nivel, productivitatea este o chestiune de administrare eficientă a darurilor, talentelor, timpului, energiei și entuziasmului pentru binele altora și pentru slava lui Dumnezeu.

3. Învață să fii productiv în toate aspectele vieții

Productivitatea se extinde dincolo de sarcina care îți ocupă cea mai mare parte a timpului. Dacă, de exemplu, ești student, ar trebui să fii un student productiv, dar trebuie să fii și un prieten productiv și un membru al bisericii tot productiv. La urma urmei, Dumnezeu te cheamă să faci bine altora în fiecare domeniu.

Dacă ești angajat cu normă întreagă, este bine să fii productiv în munca ta, dar trebuie să fii productiv și în relațiile cu membrii familiei și cu vecinii. De ce? Pentru că productivitatea face bine celorlalți. Înseamnă să trăiești în așa fel încât să-i slujești. Însă merge și mai departe de atât – reprezintă organizarea și structurarea cu grijă a vieții tale, astfel încât să poți face mai mult bine pentru ei, decât în mod normal.

4. Învață să planifici

Productivitatea se întâmplă rareori fără efort. În schimb, necesită o planificare serioasă. Este nevoie să îți structurezi în mod deliberat ziua, săptămâna și viața în așa fel încât să urmărești acest mare obiectiv de a face bine celorlalți.

Trebuie să iei în considerare fiecare dintre domeniile de responsabilitate pe care ți le-a încredințat Dumnezeu și să te întrebi dacă faci bine altora acolo unde ești și cum poți face mai mult bine pentru ei. Dacă dedici cinci minute dimineața și o jumătate de oră vineri după-amiaza pentru o planificare eficientă, se pot întâmpla minuni, iar viața ta ar fi mult mai bine structurată.

5. Învață să folosești instrumente de ajutor

Planificarea este importantă, dar și instrumentele sunt la fel – în fiecare domeniu al vieții, suntem dependenți de ele. Bucătarul nu poate fi cu mult mai bun decât oalele și ustensilele sale; medicul nu poate fi cu mult mai bun decât bisturiul lui; iar pictorul nu poate fi cu mult mai bun decât pensula lui.

Lumea digitală ne-a adus câteva instrumente incredibile pentru a ne crește și consolida productivitatea. De exemplu, aplicația Todoist este foarte utilă în gestionarea sarcinilor; Evernote este un instrument uimitor pentru stocarea informațiilor; Google Calendar e locul potrivit să-ți notezi evenimentele și planurile. Obișnuiește-te să folosești instrumente care cresc productivitatea, precum acestea, și folosește-le în funcție de nevoie.

Deci, să învățăm valoarea faptelor bune; să învățăm să definim corect productivitatea; să învățăm să ne planificăm eficient viața și să învățăm să folosim instrumentele potrivite. Pentru că Dumnezeu ne cheamă să fim creștini productivi în toate domeniile vieții noastre.

Sursa: Boundless.org