Ce știm despre invazie?

Rusia a început un atac militar la scară largă asupra Ucrainei, la ordinul președintelui rus Vladimir Putin. Există rapoarte despre atacuri asupra infrastructurii militare ucrainene în toată țara și despre convoaie rusești care intră din toate direcțiile.

IATĂ CE ȘTIM PÂNĂ ACUM…

Putin ordonă atacul

Într-un discurs televizat de la 05:55 ora Moscovei, Putin a anunțat o „operațiune militară” în regiunea Donbas din estul Ucrainei. Această zonă găzduiește mulți ucraineni vorbitori de limbă rusă. O parte din ea a fost ocupată și condusă de rebelii susținuți de ruși din 2014.

Acesta a spus că Rusia a intervenit ca un act de autoapărare. Rusia nu a vrut să ocupe Ucraina, a spus el, dar va demilitariza și „de-nazifica” țara. El a cerut soldaților ucraineni din zona de luptă să depună armele și să plece acasă, dar a spus că ciocnirile sunt inevitabile și „doar o chestiune de timp”.

Acesta a adăugat că orice intervenție din partea puterilor externe pentru a rezista atacului rus va primi un răspuns „instantaneu”. Corespondenții BBC au auzit bubuituri puternice în capitala Kiev, precum și Kramatorsk din regiunea Donețk din estul Ucrainei. De asemenea, s-au auzit explozii în orașul-port sudic Odesa.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia a efectuat lovituri cu rachete asupra infrastructurii Ucrainei și asupra polițiștilor de frontieră. Ministerul rus al Apărării a negat că ar fi atacat orașele ucrainene, spunând că vizează infrastructura militară, apărarea aeriană și forțele aeriene cu „arme de înaltă precizie”.

Tancurile și trupele intră în Ucraina

Tancuri și trupe au intrat în Ucraina în puncte de-a lungul granițelor sale de est, sud și nord, spune Ucraina. Convoaiele militare ruse au traversat din Belarus în regiunea Cernihiv de nord a Ucrainei, iar din Rusia în regiunea Sumy, care se află tot în nord, a declarat serviciul de grăniceri al Ucrainei.

Belarus este un aliat de lungă durată al Rusiei. Analiştii descriu ţara mică drept „statul client” al Rusiei. Convoaiele au intrat, de asemenea, în regiunile de est Lugansk și Harkov și s-au mutat în regiunea Herson din Crimeea – un teritoriu pe care Rusia l-a anexat de la Ucraina în 2014.

„Ofensiva rusă a fost precedată de foc de artilerie și au fost răniți polițiștii de frontieră”, a spus serviciul de grăniceri al Ucrainei. Au existat, de asemenea, rapoarte de debarcare a trupelor pe mare în orașele-port Mariupol și Odessa din sudul Mării Negre. O explozie puternică s-a auzit în centrul orașului Odessa și un rezident britanic al orașului a declarat pentru BBC că mulți oameni pleacă.

Ucraina spune că ripostează

Forțele armate ucrainene spun că au doborât cinci avioane rusești și un elicopter și au provocat victime trupelor invadatoare. „Păstrați calmul și credeți în apărătorii Ucrainei”, se arată în declarația forțelor ucrainene. Cu toate acestea, Ministerul Apărării al Rusiei a negat că aeronavele sale au fost doborâte.

Ucraina a declarat legea marțială, ceea ce înseamnă că armata preia controlul temporar și a întrerupt relațiile diplomatice cu Rusia. Președintele Zelensky i-a îndemnat pe ruși să protesteze împotriva invaziei și a spus că armele vor fi distribuite oricui din Ucraina le dorește. Între timp, ministrul de externe Dmytro Kuleba a implorat lumea să impună sancțiuni devastatoare, inclusiv interzicerea Rusiei din sistemul internațional de transfer bancar Swift.

Locuitorii caută adăpost

La Kiev sunt blocaje uriașe pe autostrăzi, în timp ce oamenii fug din oraș. Mărturiile din rețelele de socializare vorbesc despre un sentiment din ce în ce mai mare de panică, unii spunând că sunt duși în grabă în adăposturi antibombă și în subsoluri. Imaginile de la televizor au arătat oameni rugându-se pe străzi.

Mulți oameni din Kiev au căutat adăpost în stațiile de metrou subterane. De asemenea, sunt cozi lungi la benzinării și la bancomate.

Lumea îl condamnă pe Putin

Președintele american Joe Biden a declarat că Putin „a ales un război premeditat care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană”. Lumea va trage Rusia la răspundere, a spus el. El a spus că se va adresa americanilor joi cu privire la consecințele cu care se va confrunta Rusia.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, s-a declarat „îngrozit de evenimentele oribile din Ucraina” și că dl. Putin „a ales calea vărsării de sânge și a distrugerii, lansând acest atac neprovocat”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat „atacul nesăbuit” al Rusiei, spunând că „pune în pericol nenumărate vieți de civili”. Europa „se confruntă cu cele mai întunecate ore de după cel de-Al Doilea Război Mondial”, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell.

Cu toate acestea, fostul președinte american, Donald Trump, spune că Putin a profitat de „slăbiciunea” americană. „Cred că a vrut să facă ceva și să negocieze și totul a devenit din ce în ce mai rău, apoi a văzut slăbiciunea”, a spus Trump.

Sursă: BBC News