Piesa “All You Need Is Love” a fost lansată în vara anului 1967 și a devenit rapid unul dintre cele mai mari hituri ale trupei Beatles. Dar pentru mulți oameni nu este doar un cântec grozav, ci și o filosofie grozavă. O vedem pe tricouri, postere și pancarte. Într-o lume plină de principii care se contrazic, cu siguranță, spun ei, cu toții putem fi de acord cu această afirmație. Hai să ne iubim unii pe alții și să nu complicăm lucrurile mai mult de atât.

Dar adevărul este că, de cele mai multe ori, nu este atât de ușor precum pare. „Dragostea este tot ce ai nevoie” funcționează ca idee doar dacă avem cu toții o înțelegere comună a ceea ce este și cum ar trebui să arate iubirea. De cele mai multe ori, nu avem.

Atunci când ne oprim și ne gândim la aceasta, suntem de fapt destul de confuzi în ceea ce privește dragostea. Știm destule pentru a realiza că ea contează. Simțim că este ceea ce ar trebui să fie viața și că nu putem trăi cu adevărat fără ea. Dar ne este surprinzător de greu să stabilim cu exactitate ce este dragostea. Știm că avem nevoie de ea; ne luptăm doar să articulăm ceea ce este de fapt „ea”.

Cum recunoaștem dragostea autentică

Acest lucru are o importanță profundă. Ne bazăm pe o mulțime de ideologii, politici și etici personale, pe presupunerea că un anumit principiu reprezintă iubirea. Folosim hashtag-uri precum #LoveIsLove și #LoveWins ca și cum acestea rezolvă problema și știm cu toții despre ceea ce vorbim. Așadar, dacă nu știm cu adevărat atât de multe despre iubire pe cât credem că știm, atunci unele dintre concluziile noastre despre iubire nu sunt atât de ferme pe cât credem noi că sunt. Iubirea nu este atât de simplă pe cât tindem să credem.

Noul Testament își asumă acest lucru atunci când ne spune: “Iată cum știm ce este dragostea: Isus Hristos Și-a dat viața pentru noi” (1 Ioan 3:16).

Observați ce este subînțeles: în afară de venirea lui Hristos, nu putem ști pe deplin ce este dragostea. În cel mai bun caz, înțelegerea noastră va fi incompletă. Evanghelia lui Isus Hristos este cea care ne arată cel mai clar ceea ce este dragostea. Ioan continuă să explice acest lucru cu înțelepciune: nu dragostea este dragoste, ci Dumnezeu este dragoste (1 Ioan 4:8, 16).

Sentimente contrafăcute

Dacă înțelegerea noastră asupra iubirii nu este întemeiată pe persoana și lucrarea lui Dumnezeu Însuși, orice formă de iubire care credem că va rămâne să ne ghideze se va dovedi a fi goală, deșartă și – în cele din urmă – contrafăcută. C.S. Lewis a scris odată că dragostea „începe să fie un demon în momentul în care începe să fie un zeu”. El explică,

„Orice iubire umană, la apogeul ei, are tendința de a revendica pentru sine o autoritate divină. Vocea ei tinde să sune ca și cum ar fi voința lui Dumnezeu Însuși. Ea ne spune să nu numărăm costurile, ne cere un angajament total, încearcă să treacă peste toate celelalte pretenții și insinuează că orice acțiune făcută cu sinceritate ‘de dragul iubirii’ este astfel legitimă și chiar credibilă.” (Cele patru iubiri, 7-8)

„Dumnezeu este dragoste” nu înseamnă că Dumnezeu trebuie să aprobe tot ceea ce cred eu că este dragoste. Ne este foarte ușor să confundăm tot felul de sentimente intense și chiar dăunătoare cu dragostea. În schimb, „Dumnezeu este dragoste” înseamnă că Dumnezeu știe mult mai multe despre iubire decât știm noi și că, prin urmare, trebuie să Îl ascultăm dacă vrem să ne iubim unii pe alții așa cum ar trebui cu adevărat și în mod corect.

Diferitele fețe ale iubirii

Majoritatea dintre noi recunoaștem că diferite contexte necesită diferite tipuri de iubire. Luați în considerare aceste afirmații:

Îmi iubesc mama.
Îmi iubesc soțul/soția.
Îmi iubesc câinele.
Iubesc hamburgerii.

Fiecare afirmație folosește același cuvânt, dar noi îl înțelegem instinctiv în moduri diferite, adecvate obiectului său. Fiecare este o iubire, dar iubirile sunt diferite. De fapt, am spune că sunt neapărat diferite. Iubirea pentru un soț sau o soție ar trebui să arate foarte diferit de iubirea pentru un părinte. Iar dragostea pentru un părinte ar trebui să arate foarte diferit de dragostea pentru un animal de companie. Noi știm acest lucru. Iar oamenii care nu au tendința de a înțelege acest lucru sfârșesc prin a fi subiectul unor documentare. Există diferite forme de iubire, iar a iubi bine în orice situație presupune să ordonezi aceste iubiri în mod corespunzător.

Există momente în care acest lucru este evident pentru noi. Am putea simți uneori că o formă de iubire se abate spre o altă formă, mai puțin potrivită. Ceea ce ar trebui să fie doar o prietenie începe să se transforme în ceva romantic. Sau simțim că devenim prea dependenți de un părinte într-un mod nesănătos. Sau vedem că cineva încearcă să aibă o companie „umană” cu un animal de companie. Iată de ce avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. El ne va arăta cum ar trebui să arate dragostea în fiecare context.

O dragoste mai bună decât înainte

Ceea ce ne arată Dumnezeu va fi întotdeauna o dragoste autentică față de orice alternativă pe care am putea să o găsim noi. Ascultarea de El nu va însemna niciodată că vom ajunge să iubim oamenii mai puțin. S-ar putea să simțim asta în unele cazuri, dar probabil că asta se datorează faptului că vrem să iubim pe cineva într-un mod greșit, iar Dumnezeu nu ne cheamă atât de mult să îi iubim mai puțin, cât să îi iubim diferit, ceea ce va însemna de fapt să îi iubim mai bine.

M-am întâlnit recent cu două femei care au fost un cuplu de lesbiene înainte de a veni la Hristos. Ele au o poveste neobișnuită, în sensul că amândouă au venit la Hristos și acum sunt prietene creștine apropiate în aceeași biserică. O relație care fusese prilej și expresie a răzvrătirii împotriva lui Dumnezeu a devenit acum, luând o întorsătură extraordinară, un mijloc prin care ambele sunt încurajate spre o mai mare evlavie. Una dintre ele mi-a spus: „Prietenia noastră este mult mai bogată acum că suntem surori în Hristos decât a fost vreodată când trăiam în păcat”.

Ideea nu este că povestea lor este tipică sau normativă, dar mărturia lor este revelatoare: întoarcerea de la o relație nebiblică la Hristos nu înseamnă întoarcerea de la mai multă iubire la mai puțină iubire, ci de la o iubire necorespunzătoare la o iubire autentică. Nu putem niciodată să iubim cu adevărat mai mult pe cineva neascultându-L pe Dumnezeul care este dragoste.

Putem spune „Dragostea este tot ce ai nevoie” doar atunci când este vorba despre iubirea lui Dumnezeu, arătată în Hristos. „Dragostea este dragoste” poate justifica iubirea contrafăcută. „Dumnezeu este dragoste” ne conduce spre ceva mult mai bun, spre dragostea autentică a lui Hristos.

Sursa: Desiring God; un articol de Sam Allberry