Conversații superficiale. Fie că e vorba despre întâlniri de socializare sau despre primul date, cei mai mulți oameni sunt de acord cu faptul că discuțiile cu privire la vreme, job sau ultimele știri sunt superficiale, ba chiar plictisitoare. Pe de altă parte, cei mai mulți dintre noi știm că o conversație de la inimă la inimă cu un prieten apropiat poate fi un bun medicament pentru un suflet obosit.

Deci nu este chiar surprinzător că, potrivit unui articol din revista „Discover”, conversațiile profunde ne fac mai fericiți. Dar majoritatea persoanelor singure, au observat că aceste discuții pot fi greu de inițiat. Iar dacă nu există deja legături puternice, s-ar putea să fie ciudat să ne deschidem față de persoane pe care le cunoaștem de puțin timp.

Pledoarie pentru conversațiile profunde

Potrivit lui Amit Kumar, profesor asistent de marketing și psihologie la Universitatea din Texas, conversațiile profunde sunt „cele care includ autodezvăluirea – care descoperă informații personale intime despre ceea ce gândește cineva, ce simte, ce experimentează sau despre convingerile persoanei respective.”

Cea mai mare piedică în calea conversațiilor este ca ne creăm așteptări, explică profesorul Kumar. Fie supraestimăm cât de incomod va fi să purtăm acea conversație, fie subestimăm cât de mult le pasă oamenilor despre ceea ce avem de spus.

Dacă aruncăm o privire în Scriptură la ce se spune despre conversațiile noastre, vom descoperi cât de mult contează cuvintele; ele pot ridica sau dărâma, pot da viață sau pot aduce moartea. Luați în considerare aceste două versete:

„Să nu vă iasă din gură nici un cuvânt stricat, ci numai ceea ce este folositor pentru zidire, după cum este nevoie, ca să dea har celor care-l aud.” – Efeseni 4:29

„Vorbirea voastră să fie întotdeauna caracterizată de bunătate, dreasă cu sare, ca să ştiţi cum trebuie să răspundeţi fiecăruia.” – Coloseni 4:6

Potrivit lui Pavel, discursul nostru trebuie să fie orientat spre ceilalți, plin de milă, benefic și reflexiv. Aceste tipuri de conversații îi fac pe ceilalți să se simtă valorizați, iar nouă ne aduc în schimb bucurie.

Primul pas în conversație

Dacă discuțiile profunde aduc fericirea, atunci cum putem depăși barierele, astfel încât să începem să avem mai multe discuții de calitate?

Iată trei mijloace:

Pune întrebări semnificative. Profesorul Kumar sugerează că discuțiile profunde ar trebui să înceapă cu întrebări mai personale, cum ar fi: „Pentru ce aspect din viața ta ești cel mai recunoscător?” sau „Când a fost ultima dată când ai plâns de față cu altcineva?” Deși adresarea unei întrebări mai profunde poate fi riscantă, uneori deschide ușa către conversații autentice.

O altă strategie este înlocuirea întrebărilor comune, cu altele mai specifice. În loc să întrebi „Cum a fost ziua ta?” întreabă: „Ce te-a făcut să zâmbești astăzi?” În loc să întrebi „Cum a fost săptămâna ta?” întreabă: „Ce aștepți cu nerăbdare să se întâmple zilele acestea?” Astfel de întrebări conduc la o conversație reală, mai degrabă decât la răspunsuri standard.

Fii transparent.Ce înseamnă să fii o „persoană deschisă” și cât de mult poți merge în această direcție? Cu siguranță există oameni care depășesc limita și, probabil, toți am întâlnit cel puțin unul – sau poate chiar noi înșine suntem – și nu e benefic să împărtășim în mod constant prea multe informații. Dar adevărul este că, pentru a crea o legătură strânsă cu ceilalți, e necesar să depășim conversațiile superficiale. Kumar explică:

„Cum poate un străin să devină, în cele din urmă, prietenul tău, partenerul tău sau soțul tău? Cum se dezvoltă relațiile profunde? Trebuie să avem aceste interacțiuni uneori incomode, pentru ca un străin să poată deveni cineva de care suntem apropiați.”

Asumă-ți riscuri. În cele din urmă, discuțiile profunde implică anumite riscuri. Motiv pentru care, mulți dintre noi pur și simplu nu depun eforturi sau sunt extrem de precauți. Iată un exemplu: când înaintăm în conversație, devenim uneori mai animați. Atunci se poate ca oamenii să nu răspundă cu același entuziasm la bucuria noastră, iar astfel să ne pară rău că am ajuns în situația aceea. Dar oamenii potriviți, cu care trebuie să avem legături mai profunde, nu sunt descurajați de asta, ci dimpotrivă, sunt atrași.

Kumar subliniază că trebuie să continuăm să încercăm să scăpăm de conversațiile superficiale, chiar și atunci când sunt incomode. Pe măsură ce o facem, vom descoperi bucuriile și recompensele unei conversații profunde, care ne va încuraja. Acest lucru necesită să avem încredere că celorlalți le pasă de ceea ce avem de spus. Mai important, este nevoie ca și nouă să ne pese cu adevărat de ceea ce au de spus alții – iar acesta reprezintă începutul oricărei conversații fructuoase.

Sursa: Boundless.org