Era un idol subtil, desigur. Dar idolii subtili – banii, sportul, succesul în carieră, relațiile – sunt adesea un mijloc prin care putem fi îndepărtați de Dumnezeu. În adolescență și la douăzeci de ani, am citit din Biblie cu regularitate și rareori am lipsit de la biserică, dar, dacă ai fi urmărit cu atenție, ai fi putut presupune că mariajul, nu Dumnezeu, era singura plăcere după care tânjeam pentru a-mi umple sufletul neliniștit.

Am avut relații care au mers prea departe, emoțional și fizic. Aceste greșeli m-au ajutat să descopăr nevoia mea de iertare și răscumpărare. Și am învățat că întâlnirile (și căsătoria, și sexul, și familia) nu vor satisface niciodată tot ceea ce îmi doream. Pentru că romantismul devenise un idol, L-am trădat pe Dumnezeu – singurul Dumnezeu adevărat și viu – pentru a sluji vițelului meu de aur. Relație după relație, ardeam aurul pe care El mi-l dăruise și, în schimb, făceam un idol care să îmi aducă plăcere de moment.

Prin harul lui Dumnezeu, la fel ca Saul pe drumul spre Damasc, romantismul a fost convertit dramatic în povestea mea, acesta trecând de la un terorist criminal la un slujitor al lui Hristos. Așadar, dacă și tu, ca și mine, te-ai închinat la altarele afecțiunii și intimității romantice, sper să-ți deschid ochii către iubirea care te poate împlini cu adevărat. Sper că vei începe să vezi cum romantismul se află simultan în centrul a ceea ce este corect și frumos în această lume (de aceea întâlnirile și căsătoria pot fi atât de palpitante și satisfăcătoare), dar și în centrul a ceea ce poate fi atât de greșit (cele două pot fi atât de distructive și devastatoare).

Dorința ta sinceră de a fi iubit

Tânjirea mea după romantism, chiar și în calitate de adolescent naiv și impulsiv, nu era total disfuncțională. Experimentam ceva ce Dumnezeu a creat în mine. La urma urmei, El însuși spune: „Cel ce-și găsește o soție găsește ce este bine și primește astfel bunăvoință de la Domnul.” (Proverbe 18:22). Asta înseamnă că cel care își caută o soție vrea un lucru bun înaintea lui Dumnezeu.

Vedem frumusețea romantismului chiar în primele paragrafe ale Scripturii. Observați cum primele șase zile ale capodoperei lui Dumnezeu ajung la un punct culminant: „Atunci Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră” (Geneza 1:26). El a ridicat cortina, a atârnat luna, a sculptat țărmurile mării, a format munții, a plantat florile și a eliberat toate animalele. Acum va pune în șcenă ceva după chipul Său.

Atunci Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră. Ei să domnească peste peștii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul și peste orice animal care se târăște pe pământ. Astfel, Dumnezeu l-a creat pe om după chipul Său, după chipul lui Dumnezeu l-a creat; bărbat și femeie i-a creat.”(Geneza 1:26-27)

Nu doar bărbat, ci bărbat și femeie. Și câteva versete mai târziu, nu a mai fost separat bărbatul de femeie, ci s-au făcut un singur trup. Când Dumnezeu și-a sculptat chipul în creația Sa, nu a făcut doar un bărbat – a făcut un bărbat și o femeie, împreună, nedespărțiți. El a creat căsătoria. Dragostea conjugală, în cel mai bun caz, spune povestea pentru care a fost făcut universul, este despre dragostea lui Dumnezeu Însuși (Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt) și dragostea acelui Fiu pentru mireasa sa, biserica.

Dorințele noastre de pentru romantism (din nou, în cel mai bun caz, când ard așa cum Dumnezeu însuși le-a aprins pentru a arde) ne atrag în iubirea care a format pământul și orice altă planetă, Calea Lactee și orice altă galaxie. Căsătoria este un dar minunat, oferit de un Tată generos, pentru a ajuta la conducerea fiilor și fiicelor sale spre cea mai mare bucurie posibilă.

Dorința ta egoistă de a fi iubit

Nu a durat mult, totuși, ca acea sclipire să dispară. Luna de miere a fost devastator de scurtă (cel puțin în povestea care ne-a fost prezentată). De îndată ce îi găsim pe cei doi împreună, goi, fericiți și fără rușine, Satana se strecoară între ei și îi întoarce unul împotriva celuilalt.

Când citim Geneza 1-2, cu greu ne putem imagina cum ar putea fi o astfel de relație, o iubire fără teamă sau suspiciune, fără secrete sau ranchiună, fără păcat sau durere. Niciunul dintre ei neavând vreodată nevoie să își ceară scuze. Apoi șarpele a dat buzna în casa lor, a răsturnat patul conjugal și a aprins un foc în sufragerie. Este uimitor, nu-i așa, cât de repede păcatul transformă această poveste de dragoste într-un film de groază.

Acum, pentru prima dată, ei se ascund (Geneza 3:8). Dintr-o dată le este frică de Dumnezeu. (versetul 10). În câteva fraze, soțul arată cu degetul și aruncă toată vina pe soție (versetul 12). Au prima lor ceartă (versetul 15), soția luptându-se cu mirele pentru a deține controlul. Întâlnesc durerea (versetul 16), care apare la ușa lor și nu mai pleacă niciodată. Iar munca lor devine grea, și nu doar grea, ci și frustrantă și ineficientă (versetele 17-18). Cel mai rău este că sunt evacuați din Paradis, lăsându-i să rătăcească fără Dumnezeu (versetele 23-24). Prezența Lui fusese adăpostul lor, temelia lor, prima și singura lor casă. Iar când vine timpul să aibă copii, ei dau naștere unor păcate precum mânia, rivalitatea și uciderea. (Geneza 4:1-8).

De îndată ce Dumnezeu a plecat de la ei, iar ei au plecat din grădina unde se aflau în siguranță, romantismul nu mai era sigur din punct de vedere spiritual. Goliciunea lor era acum o vulnerabilitate. Căderea lui Adam și a Evei este un avertisment că, pe cât de frumos, chiar divin, poate fi romantismul, pe atât de periculos, chiar mortal poate fi.

Căutând adevărata împlinire

Nu m-am înșelat în toate privințele când vine vorba de romantism, chiar și în adolescență. M-am înșelat pentru că așteptam de la romantism ceea ce aș fi găsit doar la Dumnezeu. Și apoi am fost surprins când nu am obținut ceea ce mi-am dorit ca mai apoi să sfârșesc simțindu-mă mai singur și mai nefericit ca niciodată.

Nu vă înșelați, romantismul ne distrage atenția de la închinare. O idolatrie ca a mea explică de ce păcatul sexual face ravagii. Este motivul pentru care imperiile demonice ale pornografiei fac miliarde de dolari în fiecare an. Este motivul pentru care vedem atât de multe divorțuri. Explică o mulțime de depresii și sinucideri. Nu veți fi eliberați de toată frustrarea, confuzia și durerea până nu veți căuta împlinirea la Dumnezeu.

Sursa: Desiring God