Majoritatea creștinilor prezintă o dorință profundă de a vedea și de a experimenta o trezire spirituală. Mulți se roagă în mod regulat pentru a o experimenta. Dar, întrebați-i de ce tânjesc după aceasta și veți primi răspunsuri diferite în funcție de modul în care mediul lor cultural, obiceiurile religioase, paradigmele teologice și experiențele personale le-au format conceptul de trezire spirituală.

Unii se gândesc la treziri ca la evenimente istorice de mare amploare care au ca rezultat convertirea multor oameni la credință, lăsând, în general, efecte semnificative asupra societății.

Unii se gândesc la treziri precum cea care a avut loc la Universitatea Asbury la începutul anului 2023.

Unii se gândesc la treziri ca la evenimente proiectate și programate strategic care au ca scop evanghelizarea necredincioșilor și/sau îndemnarea credincioșilor să urmeze o viață mai smerită înaintea lui Dumnezeu.

Acum, în afară de unele dezbateri asupra definițiilor (cum ar fi ce diferențiază trezirea de renaștere), majoritatea creștinilor ar fi de acord cu faptul că, atunci când Duhul Sfânt lucrează cu putere pentru a schimba viața oamenilor, rezultatele arăta exact cum le-am descris mai sus – și cu siguranță, este mult mai mult de atât.

Dar atunci când creștinii tânjesc după trezire, în ciuda oricărui concept și fenomen pe care îl asociază cu acest termen, ei nu tânjesc cu adevărat după acel concept sau acele fenomene.

E vorba de el

Pentru a ilustra ceea ce vreau să spun, permiteți-mi să vă descriu o scenă emoționantă care are loc la sfârșitul cărții Călătorie cu Zori de Zi, a treia carte scrisă de C.S. Lewis în seria sa de șapte cărți din Cronicile din Narnia. După o altă aventură narniană, chiar înainte ca Aslan să-i trimită pe Lucy și Edmund înapoi în lumea noastră, Lucy spune:

„Te rog, Aslan, … înainte de a pleca, ne spui când ne putem întoarce din nou în Narnia? Vă rog. Și, oh, fă-o cât mai curând.”
„Draga mea,” a spus Aslan pe un ton blând, „tu și fratele tău nu vă veți mai întoarce niciodată în Narnia.”
„Oh, Aslan!” au strigat Edmund și Lucy plini de disperare.
„Sunteți prea mari, copii”, a spus Aslan, „și trebuie să începeți să vă apropiați de lumea voastră acum.”
„Nu e vorba de Narnia, să știi.”, a spus Lucy plângând. „E vorba de tine. Nu te vom întâlni acolo. Și cum am putea trăi, dacă nu te vom mai vedea niciodată?”
“Dar mă veți întâlni, draga mea”, a spus Aslan.
„Sunteți – sunteți și dumneavoastră acolo, domnule?”, a spus Edmund.
„Sunt”, a spus Aslan. „Dar acolo am un alt nume. Trebuie să înveți să mă recunoști după acel nume.”

Dacă nu ați citit cărțile din seria Narnia, este important să înțelegeți că Lucy și Edmund nu s-au bucurat doar de câteva aventuri copilărești în Narnia. Ei, împreună cu cei doi frați mai mari ai lor, au fost regi și regine narniene timp de zeci de ani. Luptaseră în bătălii crâncene și își vărsaseră sângele și lacrimile pentru apărarea ei. Îi iubiseră și îngrijiseră pe cetățenii săi. Iar întâlnirile lor cu marele leu, Aslan, le transformaseră viețile. Narnia se simțea mai mult ca acasă pentru ei decât orice alt loc în care fuseseră vreodată, iar atunci când nu erau în Narnia, își doreau să fie acolo.

Așa că, atunci când Lucy spune: “Nu e Narnia, să știi”, ea transmite ceva profund. Există un dor mai adânc în interiorul ei decât dorul ei după Narnia. Este un dor care alimentează dorința ei pentru Narnia. Și o explică lui Aslan în câteva cuvinte: „E vorba de tine.”

Aceste câteva cuvinte dezvăluie ceea ce face Narnia atât de minunată pentru Lucy – de fapt, face ca Narnia să fie Narnia pentru ea: Aslan. Scoateți-l pe Aslan din Narnia, și ar mai vrea ea să se întoarcă? Putem auzi răspunsul ei la aceasta, când spune: „Cum am putea trăi, dacă nu te vom mai vedea niciodată?”. Pentru Lucy, o Narnia fără Aslan este o Narnia fără viață.

Cel pe care Îl dorim

Adevăratul motiv pentru care creștinii tânjesc după o trezire spirituală este similar cu adevăratul motiv pentru care Lucy dorea să se întoarcă în Narnia. Lucy tânjea să experimenteze apropierea de Aslan; creștinii tânjesc să experimenteze apropierea de Isus. Nu manifestările trezirii spirituale sunt cele după care tânjim cel mai profund, oricât de minunate ar fi aceste manifestări. Tânjim după Acela care ne dă viață – pentru ca în Hristos, prin Duhul Său, să putem fi „umpluți de toată plinătatea lui Dumnezeu” (Efeseni 3:19). Dacă Isus ne-ar întreba ce anume ne dorim cu privire la o treziere spirituală, am putea să o parafrazăm pe Lucy în răspunsul nostru: „Nu este vorba de trezirea spirituală, să știi. E vorba de tine”.

Spunând că este Isus cel pe care Îl dorim cel mai mult în ceea ce privește trezirea spirituală, vrem să spunem că ne dorim o cunoaștere mai profundă (Filipeni 3:8) a prezenței Sale (Faptele Apostolilor 3:20), a iubirii Sale (Efeseni 3:19), a păcii Sale (Filipeni 4:7) și a puterii Sale (Efeseni 1:19). Noi dorim tot ceea ce Dumnezeul trinitar, „izvorul vieții” (Psalmul 36:9), promite să fie pentru noi. Căci Isus este marele nostru Izvor. Pentru noi, „a trăi este Hristos” (Filipeni 1:21), deoarece Hristos Însuși este viața noastră (Ioan 1:4; 14:6).

Și când spunem că pe Isus îl dorim cel mai mult, vrem să spunem că dorim să ne aflăm în Împărăția Lui cât mai curând (Matei 6:10).

De aceea, dorința noastră de trezire nu se concentrează pe experiența noastră personală. În Hristos, suntem membri ai unui trup (1 Corinteni 12:27), în care Hristos este capul dătător de viață (Efeseni 1:22). Viața noastră este legată de ceilalți membri ai trupului lui Hristos, iar noi nu vom experimenta plinătatea lui Hristos departe de ceilalți membri (Efeseni 4:11-13). Așadar, nu putem să nu ne dorim o trezire, atât în convertirile altora pe care le aduce Isus, cât și în trezirea tuturor credincioșilor (inclusiv a noastră).

Nu trezirea imaginată de noi este cea pe care o dorim cel mai mult. Ci este Isus, și tot ceea ce Dumnezeu promite să fie pentru noi în El. Scoateți-L pe Hristos din trezirea spirituală, chiar dacă aceasta ar părea cea mai autentică trezire, care ne induce adrenalina, pe care am putea-o asocia cu El, și apoi, am mai dori-o? Nu, pentru că o trezire fără Hristos este o trezire fără viață. Și, am fi mulțumiți dacă am fi singurii creștini înviorați din biserica sau comunitatea noastră? Nu, pentru că „dacă o parte a trupului suferă, toate părțile suferă împreună cu ea” (1 Corinteni 12:26).

Ecoul unei inimi care tânjește după Isus

În timp ce Lucy și Edmund vorbesc cu Aslan, ei își dau seama că se află aproape de granița țării lui Aslan – un tărâm despre care au auzit doar de la el, pe care nu l-au văzut niciodată, dar care este singurul loc din toate lumile, inclusiv din Narnia, în care își doresc cel mai mult să se afle. Dar Aslan le spune că pot intra în țara lui doar din propria lor lume (lumea noastră).

„Ce!”, a spus Edmund. „Există o cale de intrare în țara [ta] și din lumea noastră?”.
„Există o cale de intrare în țara mea din toate lumile”, a spus [Aslan]. . . .
„Oh, Aslan”, a spus Lucy. „Vrei să ne spui cum să intrăm în țara ta din lumea noastră?”.
„Vă voi spune și vă voi reaminti mereu”, a spus Aslan. „Dar nu vă voi spune cât de lung sau de scurt va fi drumul; vă voi spune doar că se află peste un râu. Dar nu vă temeți de asta, căci eu sunt marele Constructor de Poduri.”

Citind această conversație fictivă acum, la vârsta de cincizeci de ani, ea îmi trezește aceeași dorință dureroasă ca atunci când am citit-o în copilăria mea târzie, cu aproape jumătate de secol în urmă. Acest dor dureros de plăcut a fost cel care m-a făcut să mă întorc iar și iar la Narnia în copilărie (nu știu de câte ori am citit acele cărți). Aflasem pe cine reprezenta Aslan și voiam să-L întâlnesc față în față. Am împărtășit dorința lui Lucy și a lui Edmund de a se afla cu adevărat pe tărâmul Său făgăduit.

La fel este și cu toți cei care Îl întâlnesc pe adevăratul „Aslan” și ajung să Îl iubească și să aibă încredere în El. Cum am putea să nu o facem? Pentru că această dorință profundă este ca un ecou în sufletele noastre, un ecou al dorinței profunde pe care Isus o are și pe care a exprimat-o Tatălui Său atunci când S-a rugat:

„Tată, doresc ca acolo unde sunt Eu, să fie cu Mine și aceia pe care Mi i-ai dat Tu, ca să vadă gloria Mea, glorie pe care Mi-ai dat-o Tu, fiindcă Tu M-ai iubit înainte de întemeierea lumii.” (Ioan 17:24)

Această dorință dureroasă este cea care alimentează dorința noastră recurentă (am putea spune continuă) de a experimenta trezirea. Dar simpla experiență a trezirii spirituale nu este cea pe care o dorim; ci tânjim după Locul, Persoana, de unde vine toată trezirea. Tânjim după ceea ce tânjește Isus: să fim cu El acolo unde este El, pentru a vedea gloria Sa.

Știind că acesta este miezul dorințelor noastre de înviorare spirituală, asta poate ajuta la rugăciunile pe care le înălțăm pentru aceasta. Pentru că, până la urmă, nu este vorba de o trezire, să știți. Este vorba despre Isus.

Sursa: Desiring God