Cu cât înaintezi mai mult în vârstă, deciziile pe care trebuie să le iei nu par să devină mai mici și mai ușoare, ci mai mari, mai dificile și mai frecvente.

Pe moment, ne gândim adesea că decizia cea mai grea cu care ne vom confrunta vreodată este cea pe care trebuie să o luăm chiar acum. Însă dacă ne vom uita înapoi peste zece ani, de exemplu, această balenă – care e decizia de acum – va semăna mai degrabă cu un delfin sau cu un pinguin.

Când aveam douăzeci și ceva de ani, cea mai dificilă decizie pe care am luat-o a fost dacă să rămân aproape de casă pentru facultate (cu prietenii mei) sau să ies în afara spațiului meu de siguranță din sudul statului Ohio. S-au vărsat lacrimi. Până la jumătatea vârstei de treizeci de ani, însă, luasem o duzină de decizii mai mari decât aceea. Unde voi locui? Unde voi merge la biserică? Ce voi face pentru a-mi câștiga existența și cine mă va plăti să fac asta? Cu cine mă voi căsători? Când vom încerca să avem copii? Voi rămâne la acest loc de muncă? La ce școală ne vom trimite copiii? Cum vom plăti pentru asta? Și acestea sunt doar câteva dintre deciziile majore pe care majoritatea oamenilor trebuie să le ia la un moment dat.

Anul acesta ne-a oferit câteva balene noi în portul familiei noastre, așa că am avut nevoie de o nouă doză de înțelepciune și claritate. În timp ce ne luptam cu aceste decizii grele, citeam Cronicile din Narnia cu copilul meu de șase ani. Într-una dintre drumețiile noastre prin pădurea imaginară, eu și fiul meu am ajuns la o răscruce de drumuri (așa cum se întâmplă adesea în Narnia). Și a fost una dintre acele răscruci care dezvăluie magia lumii lui Lewis.

În timp ce stăteam acolo, lângă un pitic (Trumpkin) și priveam spre un defileu care îi separa pe cei patru copii de armata prințului Caspian, dintr-o dată nu mă mai uitam la un pitic, la un defileu sau chiar la o carte. Mă uitam la viața mea, la deciziile dificile pe care trebuia să le iau. Mă priveam pe mine însumi. Era ca și cum Lewis însuși ar fi decis să se oprească din Oxfordul de la jumătatea secolului al XX-lea pentru a mă ajuta să aleg între căile pe care le aveam în față.

Luând decizii fără Dumnezeu

În locul în care citeam, Regele Peter, Susan, Edmund și Lucy fac o drumeție cu Trumpkin, încercând să găsească Marele Râu. După zile grele, se întreabă dacă nu cumva au luat-o pe un drum greșit, când ajung brusc la un defileu. Prăpastia este prea largă pentru a o traversa, așa că trebuie fie să urmeze defileul în aval, sperând că se întâlnește cu râul, fie să urce în amonte, căutând un loc de traversare. Trumpkin este convins că defileul trebuie să cadă în râu undeva mai jos, iar Peter aprobă rapid. „Haideți, atunci. Pe partea asta a defileului” (Prințul Caspian, 131). În acel moment, însă, tânăra Lucy vede un vechi și maiestuos prieten.

„Privește! Privește! Privește!”, a strigat Lucy.

„Unde? Ce?”, a întrebat toată lumea.

„Leul”, a spus Lucy. „Aslan însuși. N-ați văzut?” Fața ei se schimbase complet și ochii îi străluceau.

Ceilalți copii, care nu-l pot vedea pe Aslan, bănuiesc imediat că are vedenii. Totuși, Lucy nu vrea să dea înapoi. În timp ce caută și caută și nu văd nimic, ei o întreabă unde anume a văzut leul.

„Chiar acolo sus, între scorușii aceia. Nu, pe partea asta a defileului. Și în sus, nu în jos. Exact opusul drumului pe care vrei să mergi. Și a vrut să mergem acolo unde era el – acolo sus”. (132)

În timp ce Lucy insistă, piticul se împotrivește. „Nu știu nimic despre Aslan. Dar știu că, dacă o luăm la stânga și urmăm defileul în sus, s-ar putea să ne ia toată ziua până să găsim un loc pe unde să-l traversăm. În timp ce dacă o luăm la dreapta și coborâm, vom ajunge cu siguranță la Râul Mare în vreo două ore. Iar dacă sunt lei adevărați prin preajmă, vrem să ne îndepărtăm de ei, nu să ne îndreptăm spre ei” (133).

El este vocea înțelepciunii convenționale. El poate calcula doar ceea ce vede. În acest caz, compania virează la dreapta și coboară.

Înțelepciune neconvențională

În primul rând, calea se dovedește a nu fi atât de „convențională” pe cât părea: „Să te ții de-a lungul marginii defileului nu era atât de ușor pe cât părea” (135). Ei se luptă prin păduri dese până când nu mai pot și trebuie să dea înapoi și să ocolească copacii. Când găsesc din nou defileul, coborârea este mai lentă și mai înșelătoare decât se așteptau.

Iar când în sfârșit se apropie de țărm, iau o altă cotitură, ca atâtea altele înainte, și deodată Marele Râu se întinde în fața lor. Spiritele lor se ridică, ridicându-le picioarele dureroase și obosite. Copiii încep să vorbească din nou –  și apoi vin săgețile. Regele malefic Miraz pusese soldați lângă râu, care îi urmăresc pe copii, trimițându-i înapoi de unde au plecat.

„Presupun că acum va trebui să mergem din nou drept în sus pe defileu”, spune Lucy (142).

Când ajung înapoi în vârf, se opresc și își fac tabăra pentru noapte. Piticul pregătește o masă grozavă pentru echipaj și toți cad într-un somn adânc. În mijlocul nopții, Aslan o trezește pe Lucy și îi spune să îi trezească pe ceilalți. Copiii mai mari încă nu o cred, dar, cu sâsâitul săgeților încă răsunându-le în urechi, decid să o urmeze oricum. În timp ce merg împreună prin întuneric, leul le arată o cărare care coboară în defileu și pe care nu ar fi observat-o niciodată. Și înainte de a se face dimineață, l-au găsit pe regele Caspian și pe ceilalți.

Întâlnirea cu Dumnezeu în pădure

Acum, ce ar putea însemna înțelepciunea copilărească a lui Lucy pentru răscrucile noastre? Când vine vorba de decizii complicate și grele, urmăm pur și simplu orice impuls interior pe care îl avem? Nu, nu așa conduce Dumnezeu –  sau Aslan. Lucy nu urmărea un impuls interior. Ea a văzut cu adevărat un leu, cu blană, labe și dinți. Nu a urmat o bănuială sau o intuiție; aceasta a fost reverență și ascultare. El i-a arătat calea pe care trebuia să meargă și se aștepta ca ea să meargă, chiar dacă ceilalți nu puteau vedea încă ceea ce vedea ea.

Ce facem noi, totuși, când ne luptăm, ne rugăm și ne chinuim să luăm o decizie, iar un leu nu a venit încă? Cum ar putea Dumnezeu să vină și să ne arate exact calea pe care să o urmăm?

Cel mai important lucru de spus este că oricine citește Biblia în mod regulat, prin Duhul Sfânt, vede leul în fiecare zi. Cuvântul lui Dumnezeu este singura cale inspirată și infailibilă pe care ne-a dat-o pentru viață. „Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit toate cele necesare pentru viață și evlavie, prin cunoașterea Celui Ce ne-a chemat prin gloria și măreția Lui, prin care El ne-a dăruit promisiunile Lui prețioase și nespus de mari. (2 Petru 1:3-4). Google nu poate oferi răspunsuri ca acestea. Inteligența artificială este o umbră a unei astfel de înțelepciuni. O sută de doctorate nu ar face decât să zgârie suprafața. Habar nu avem ce deținem în paginile acestei Cărți.

Biblia nu este periferică pentru deciziile tale legate de căsătorie și familie, pentru deciziile legate de muncă, pentru deciziile legate de program, pentru deciziile legate de biserică și slujire, pentru deciziile legate de donații și economii, pentru deciziile medicale. În Cuvântul Său, în Duhul Său și în biserica Sa, Dumnezeu ți-a dat cu adevărat tot ceea ce ai putea concepe că ai avea nevoie pentru a lua decizia corectă.

Leul pe care l-au văzut cu ochii lor

Când vine vorba de răscrucea ta, nu uita de biserică. Alături de Cuvântul și de Duhul Său, Dumnezeu ne dă alte izvoare de înțelepciune saturate de Cuvânt, pline de Duhul Sfânt, în carne și oase.

Lucy a găsit calea cea bună ascultându-l pe Aslan. Peter, Susan și Edmund au găsit calea cea bună ascultând-o pe Lucy. Ea a văzut ceea ce ei nu puteau vedea încă, pentru că Aslan a decis să i-o dezvăluie mai întâi ei. Cât de des se întâmplă acest lucru cu noi? Perspectiva și judecata noastră sunt întunecate de greutatea unei decizii până când vine prietenul potrivit. Prietenii nu sunt orbiți de ceața noastră, așa că sunt capabili să vadă prin ea și să ne ghideze să ieșim. „Fără sfat, planurile dau greș, dar ele reușesc când sunt mulți sfetnici.” (Proverbe 15:22).

Atunci când ne alăturăm unei biserici locale, oricât de obișnuită sau simplă ar părea la suprafață, suntem țesuți chirurgical într-un sistem nervos complet nou de înțelepciune. Dumnezeu i-a înzestrat în mod special pe oamenii din biserica noastră – prin cuvântul Său, prin resursele și experiențele lor, prin darurile Duhului Său –  pentru a răspunde nevoilor reale din viața noastră, inclusiv pentru a ne ajuta să facem planuri și să luăm decizii înțelepte în viață. Dacă te lupți să alegi între două căi chiar acum, cine sunt aceia din biserica ta care ar putea ști deja ceva despre aceste căi? Și ce ar putea Dumnezeu să le arate pentru a te ajuta să te ghidezi?

Mai mult, ce ți-ar putea arăta El pentru a te ajuta să ghidezi pe altcineva? Uneori vei avea nevoie de o Lucy. Alteori, vei fi o Lucy. Dumnezeu îți va da perspective unice, supranaturale, asupra deciziilor pe care prietenii și familia ta nu le vor putea vedea la început. Ei vor avea nevoie de leul din ochii tăi.

Printre copaci

Lucy mai are o lecție pentru noi. Atunci când Aslan îi apare a doua oară (în timp ce tovarășii ei încă dorm), o conduce la o plimbare prin poiană în pădure. În timp ce urmărește vocea leului, ea vede ceva neliniștitor printre copaci. Copacii înșiși –  acei stâlpi întunecați, impunători și plini de frunze –  par să se miște. Și nu doar se mișcă, ci și dansează.

De ce dansau și de ce acum? Nu pentru că Lucy și ceilalți aleseseră în sfârșit calea cea bună, ci din cauza celui care străbătea acea cale.

Ea a intrat fără teamă printre copaci, dansând ea însăși în timp ce sărea încoace și încolo pentru a evita să fie lovită de acești uriași. Dar nu era interesată decât pe jumătate de ei. Ea voia să ajungă dincolo de ei, la altceva; de dincolo de ei o chemase vocea dragă.

Câteva clipe mai târziu, ea se află din nou față în față cu Leul. „Lucy se repezi la el. Simțea că inima îi va exploda dacă pierde o clipă. Și următorul lucru pe care l-a știut a fost că îl săruta și își punea brațele cât de mult putea în jurul gâtului lui și își îngropa fața în frumoasa și bogata lui coamă”.

Am găsit această scenă –  inima unei fete fragile înfășurată strâns în jurul leului feroce –  la fel de iluminatoare și emoționantă ca oricare alta. Da, leul știa încotro s-o ia, dar copacii spun mult mai mult decât atât. El nu doar știa drumul, ci era drumul. Și el era destinația. Calea înțeleaptă, fie că era în susul defileului, în josul defileului, în jurul defileului sau peste defileu, urma să fie întotdeauna acolo unde se aflau labele lui mari.

Și astfel, poate că cea mai bună întrebare pe care să ne-o punem atunci când ne confruntăm cu o altă decizie importantă în viață ar fi aceasta: Unde este leul acum? El ar putea apărea pe mai multe drumuri și nu va fi întotdeauna ușor să îl vezi (și s-ar putea să nu fii primul care îl vede). Dar, în orice decizie, ne dorim să putem să ne înfășurăm brațele în jurul gâtului său și să ne îngropăm fața în blana lui.

Sursa: Desiring God