Trăim într-o lume plină de vorbe. Viața noastră de zi cu zi este plină de voci digitale și analogice care încearcă să ne atragă atenția. Ne cer bani, timp, energie, iubire și devotament.

O, toate aceste voci zgomotoase ale vieții moderne și, odată cu ele, lipsa enervantă de liniște! Sunetele din mediul înconjurător, cele din ziare, amestecul de voci care însoțesc și dau putere filmelor și emisiunilor nesfârșite de pe ecranele noastre, fie că se mișcă sau stau pe loc. Da, suntem și noi bombardați cu imagini, dar pixelii noștri nu se transformă în liniște. Chiar și când singurătatea devine comună, puțini dintre cei singuri cunosc adevărata tăcere și izolare.

În astfel de vremuri, mai ales cu ocazia unui nou an, cum putem să ignorăm mai bine vocile distante, digitale, care nu au prea multe de spus pentru noi și să ascultăm mai bine vocile apropiate, valoroase, reale? Și, mai ales, ce s-ar întâmpla dacă învățăm să acordăm cea mai mare importanță vocii lui Isus?

Ascultă vocea Lui

Isus spune că oile Sale Îi aud (Ioan 10:3), Îi cunosc vocea (Ioan 10:4) și Îi ascultă vocea (Ioan 10:16). Pe măsură ce citesc, citesc și recitesc și meditează la cuvântul Său din Scriptură, poporul Său, luminat de Duhul, aude vocea Regelui lor, așezat cu putere pe tronul Universului.

În Cuvântul Său, ei aud – noi auzim – vocea Lui răcnește cu putere (Apocalipsa 1:15) ca acordurile multor harpe (Apocalipsa 14:2). Îi auzim vocea maiestuoasă tunând ca o trâmbiță (Apocalipsa 1:10), tăind dușmanii ca o sabie cu două tăișuri (Apocalipsa 1:16) și Îl auzim stând cu răbdare, cu blândețe, la ușă și bătând (Apocalipsa 3:20), gata să efectueze cu bisturiul Său verbal cele mai exigente operații de salvare a vieții.

Același glas care a spus: „Lazăr, ieși afară” (Ioan 11:43) și a strigat cu voce tare de pe cruce (Matei 27:46, 50) – și care într-o zi va anunța: „Iată, locuința lui Dumnezeu este cu omul” (Apocalipsa 21:3) – acest glas continuă să vorbească, chiar și în 2024, prin Cuvântul său Scris și prin Duhul Sfânt.

Ce ar putea însemna ca vocea lui Isus să fie cu adevărat pe primul loc în viața noastră? Mai mult decât podcasturi, radio și Spotify. Mai mult decât televiziunea și filmele.

Ce ar putea însemna să pui cu adevărat vocea Lui pe primul loc?

Primul în care sufletul nostru se desfată

Începe cu inima. Scopul nostru și rugăciunea noastră este ca noi, asemenea lui Ioan Botezătorul, să ne numărăm printre prietenii care se bucură foarte mult la auzul glasului Mirelui nostru (Ioan 3:29). Această bucurie este ceea ce urmărim, pe termen lung, cu hotărârile și rugăciunile adresate la început de an: o inimă transformată și așezată pe un nou făgaș.

Reține bine acest lucru pentru un nou an: dorințele tale, bune și rele, nu vin de la sine. Acum, s-ar putea ca, pe moment, să nu poți pur și simplu să îți dorești un anumit lucru, dar îți poți reeduca gustul în timp. De fapt, cu fiecare zi care trece, fie îți consolidezi și îți adâncești inima în dorințele și plăcerile sale actuale, fie o reeduci pentru altele diferite (Romani 6:19; 12:2).

Așadar, aceasta, printre alte planuri, este ceea ce urmărim cu hotărârile și rugăciunile de Anul Nou: remodelarea, recondiționarea, reconversia inimilor noastre, pentru a ne bucura de ceea ce este cu adevărat încântător (și pentru a simți dezgust pentru ceea ce este cu adevărat dezgustător). Căutăm să dobândim gusturi noi, sfinte. Și nu există nicio persoană și nicio voce mai demnă de încântarea noastră supremă decât vocea lui Isus.

Primul care merită respectul meu

În continuare, pe măsură ce vocea lui Isus devine cea care ne încântă cel mai mult inima, vocea Lui ajunge să aibă o mai mare autoritate reală în viața noastră. Creștem în aplicarea și respectarea Cuvântului Său. În ciuda vechilor noastre instincte păcătoase, învățăm să ne supunem vocii lui Isus, care ne vorbește prin Scriptură, ignorând celelalte voci, inclusiv a noastră.

În vremuri în care mulți se joacă cu adevărul în public, să rămânem fideli adevărului fără să ne abatem de la Cuvântul lui Hristos.

Ești cu adevărat „al adevărului”? Asculți cu adevărat, practic, în mod obișnuit, vocea lui Isus și te supui Cuvântului Său, mai presus de propriile preferințe, atunci când El spune, pe de o parte, „Dumnezeu i-a făcut bărbat și femeie” (Marcu 10:6), sau, pe de altă parte, „Iubiți pe vrăjmașii voștri, faceți bine celor ce vă urăsc” (Luca 6:27)?

Îl auziți vorbind, și Îl ascultați în consecință, atunci când spune prin apostolii Săi că cei care practică homosexualitatea nu vor moșteni Împărăția (1 Corinteni 6:9; 1 Timotei 1:10), nici cei care insultă (1 Corinteni 6:10)? „Căsătoria să fie ținută în cinste” (Evrei 13:4). Amin. Și, următorul verset: „Să nu fiți iubitori de bani” (Evrei 13:5). Amin. Pe de o parte, „nu mai trăiți ca păgâni” (Efeseni 4:17); pe de altă parte, umblați „cu toată smerenia și blândețea, cu răbdare, îngăduiți-vă unii pe alții în dragoste, dornici să păstrați unirea Duhului prin legătura păcii” (Efeseni 4:2-3).

Supunerea față de Hristos ne va menține pe o treaptă sfântă, în loc să ne prăbușim la dreapta sau la stânga cu valul de voci pe care le preferăm în locul celei a Mântuitorului. Ne va împiedica să ne găsim cu adevărat o liniște aici, alături de numeroasele fațete ale necredinței. Cuvintele lui Isus vor fi precum ancorele care ne vor ține din toate părțile, pentru a ne feri de capcanele subtile ale lumii, care ne vor face mult mai familiari cu lumea de aici decît cu cetatea ce va să vie.

Pe primul loc în fiecare zi

În cele din urmă, o astfel de încântare a inimii la auzul vocii lui Isus ne va conduce către un sentiment și mai puternic de dependență față de El și de împlinire făcând din Cuvântul Său o prioritate clară, obiectivă și observabilă în viața noastră – și asta zilnic.

Nu caut aici să sugerez nicio lege nouă cu privire la faptul că toți creștinii adevărați își încep dimineața cu Domnul. De departe, mărturia sfinților de-a lungul secolelor a celebrat prioritatea de a începe ziua, și de a stabili starea de spirit și traiectoria zilei, cu vocea lui Isus, dar pot acorda câteva excepții în anumite anotimpuri ale vieții.

Indiferent ce am putea afirma despre înclinațiile noastre, într-o bună măsură, felul în care ne începem ziua dezvăluie prioritățile sufletului nostru.

Cei mai mulți dintre noi, conștienți sau nu, pornim în căutarea unor cuvinte care să ne ofere o direcție. Acesta ar putea fi unul dintre lucrurile pe care Dumnezeu le-a sădit adânc în sufletele noastre umane, să ne trezim căutând direcție și hrană, nu doar fizică, ci și spirituală. În mod tragic, mulți își îndreaptă foamea de dimineață spre notificări, spre social media, spre clipuri video. Unii se îndreaptă, de asemenea, către știri.

Dar această foame profundă cu care ne trezim în fiecare dimineață nu este menită să se hrănească cu știrile de azi, ci cu veștile bune atemporale. Și asta nu doar repetând adevărurile evangheliei reținute din întâlnirile anterioare, ci prin comuniunea proaspătă cu Dumnezeul Evangheliei, în Fiul său, prin Duhul său, prin Cuvântul Său scris.

Acum, „să-L pui pe primul loc în fiecare zi” nu înseamnă „doar primul”, ca și cum am putea începe ziua prin a-I acorda atenția noastră lui Isus, apoi să trecem mai departe cu ale noastre treburi. Vrem ca vocea Lui să rămână, adică să dăinuie, pe parcursul întregii zi, nu doar dimineața (Ioan 5:38; 8:31; 15:7; 1 Ioan 2:14). Așadar, am putea să ne punem întrebări și despre modul în care ne încheiem ziua. Și despre ceea ce facem la prânz. La urma urmei, acel om fericit din Psalmul 1, a cărui „desfătare este în legea Domnului”, nu numai că petrece timp înaintea Domnului diminețile, ci meditează zi și noapte la Cuvântul Său și veghează cu stăruință.

Ia o hotărâre

Poate că ai luat o hotărâre împreună cu mine pentru noul an: să punem vocea lui Isus pe primul loc. Primul în încântare, primul în respect, primul în fiecare zi. Primul în preferință, în putere, în prioritate.

Haideți să ne propunem ca în acest nou an să domine vocea lui Dumnezeu în viețile noastre, prin Fiul Său etern, prin Duhul Sfânt, în Scriptură. Prin citirea, recitirea și meditarea la Cuvântul Său. Prin a asculta cu atenție o predică. Prin slujirea în biserică, alături de copiii Săi.

Haideți ca în 2024 să punem vocea lui Isus pe primul loc în viețile noastre.

Sursa: Desiring God