Fiecare dimineață ne cheamă la o nouă sărbătoare. Cu fiecare început de zi, vocea primitoare a lui Isaia 55 ne cheamă: „O, voi toți cei care sunteți însetați, veniți la ape! Voi, care n-aveți argint, veniți, cumpărați și mâncați! Veniți, cumpărați vin și lapte, fără argint și fără plată! De ce vă cheltuiți argintul pe ceea ce nu este pâine și munciți din greu pentru ceea ce nu satură? Ascultați-Mă cu atenție și mâncați ce este bun; delectați-vă sufletul cu mâncare gustoasă!” (Isaia 55:1-2).

Așadar, cu Cartea în mână, ne întoarcem spre Dumnezeu cu sufletul însetat și flămând din Psalmul 63, recunoscându-ne nevoia și așteptând banchetul Său. În Hristos, venim la Dumnezeu prin Cuvântul Său așa cum cei însetați vin la apă, pentru a primi vin și lapte fără plată (Isaia 55, 1), așa cum cei flămânzi se satură cu pâine adevărată.

Fiecare nouă dimineață răsare cu îndurări divine pentru a ne potoli setea și a ne sătura sufletele.

În mod ideal, acesta este sentimentul principal al timpului petrecut de dimineață în Cuvântul lui Dumnezeu: hrănirea, mâncarea, băutura, săturarea. Nu senzația de luptă și de război, ci de ospăț. Dar rețineți acest lucru: ca păcătoși, într-o lume blestemată, având un dușman real, pentru a continua să ne hrănim, trebuie să luptăm și noi.

Diavolul se trezește la prima oră

„A spus Dumnezeu asta de fapt… . ?”

Încă de la prima ispită, vrăjmașul a pus ochii pe cuvintele lui Dumnezeu. Dacă le-am auzit deja, el le va pune la îndoială. Dar și mai bine, știe el, ar fi să ne împiedice să-L auzim pe Dumnezeu.

Diavolul și echipa lui știu cât de puternice sunt cuvintele lui Dumnezeu și cât de vitale sunt pentru viața și sănătatea noastră. Ei cunosc puterea devastatoare a unui aport obișnuit al Bibliei. Ei cunosc puterea focului de a încălzi cărbuni și puterea Cuvântului lui Dumnezeu de a hrăni credința mântuitoare. Ei cunosc, și tremură în fața forței explozive, care schimbă lumea, a creștinilor credincioși care se așază dis-de-dimineață – fără artificii, fără teatru sau aplauze – înaintea Mântuitorului.

Așadar, diavolii vor face tot ce le stă în putință pentru a ne perturba sărbătoarea de dimineață. Ei își lansează campania sub mantia întunericului și atacă în zori. Dar noi nu ne lăsăm păcăliți de lucrăturile lor, ignorând planurile satanice (2 Corinteni 2:11). Diavolul poate să dea târcoale ca un leu care răcnește, căutând să devoreze (1 Petru 5:8). Cu toate acestea, ne putem observa slăbiciunile și ne putem apăra astfel, cu ajutorul Domnului, de forțele celui rău.

Trei moduri prin care putem fi distrași de la Biblie

Gândiți-vă, așadar, la modul în care dușmanul nostru se folosește adesea de modelele lumii noastre, cu păcatele și slăbiciunile propriei noastre făpturi, pentru a complota împotriva hrănirii obișnuite, liniștite, fără grabă, dis-de-dimineață, a sufletelor noastre din Cuvântul lui Dumnezeu.

  1. Ne ține treji până târziu

Campania începe cu o seară înainte, la lăsarea întunericului: țineți-i treji până târziu. Ar putea fi un copil care nu are somn. Ar putea fi o conversație sau un eveniment nocturn. Dar, în zilele noastre, tehnologia face acum o bună parte din munca asta. Numeroasele noastre ecrane –  de la cele mari de pe pereți la cele mici din buzunarele noastre –  sunt foarte eficiente în a ne fura din energie.

Războiul spiritual începe cu mult timp înainte de răsăritul soarelui. Cei cu mintea trează și vigilenți îl observă și acționează cu înțelepciune, dornici să nu risipească darul lui Dumnezeu din cauza distragerilor nocturne. Un obicei prost poate să le desincronizeze pe celelalte bune. Vrăjmașul ar vrea să fim orbiți de efectele adverse ale acestor obiceiuri.

  1. Ne distrage atenția

Chiar și atunci când mergem la culcare la o oră rezonabilă, nu este pierdul totul pentru inamic: distrageți-i dimineața. Ceea ce poate fi rezolvat rapid.

De fapt, a fost întotdeauna ușor. Chiar și la mijlocul secolului al XVII-lea, Blaise Pascal (1623-1662) povestea despre tendința noastră universală de a ne distrage atenția: „Toate problemele omenirii provin din incapacitatea omului de a sta liniștit singur într-o cameră.” Nu avem nevoie de știri nesfârșite și de Internet pentru a ne deturna atenția –  totuși, acum le avem și, oh, cât de susceptibili la ele putem fi. Smartphone-ul, notificările sale și derulările infinite sunt deosebit de captivante.

  1. Ne face să ne grăbim

O a treia schemă inamică este graba. Diavolul ar vrea ca motorul sufletelor noastre să funcționeze la aceleași turații la prima oră a dimineții ca și în restul zilei. El ar vrea să ne facă să ne mișcăm în ritmul lumii, mai degrabă decât în ritmul Cuvântului. El ar fi fericit să ne determine să facem prea multe lucruri în timpul devoționalului nostru de dimineață, astfel încât să facem totul prea repede.

Așa cum a scris editorialistul Thomas Friedman, iată-ne trăind într-o „epocă a accelerărilor”. Lumea noastră ne presează și ne condiționează să adoptăm ritmul ei, iar noi suntem predispuși să internalizăm viteza ei ca fiind a noastră –  și să aducem cursa de șoareci cu noi atunci când venim la Cuvântul lui Dumnezeu.

Cu toate acestea, ospățul de dimineață al meditației biblice nu este o mâncare tip fast-food și nu trebuie tratat ca atare.

Trei planuri de apărare împotriva ispitei

Cum am putea, așadar, să combatem planurile diavolului? Una este să anticipăm modul în care demonii vor ataca și alta este să acționăm pe baza acestor informații. Ce veți face pentru a zădărnici forțele malefice îndreptate împotriva citirii și meditării zilnice asupra Bibliei?

  1. Folosiți tehnologia cu grijă

Printre alte strategii practice, am putea învăța să ne mânuim ecranele cu o grijă deosebită. Gândiți-vă cât de puțin predispuși la distragerea atenției ați putea fi dacă dimineața ați ține telefonul în surdină, cu capul în jos și la câțiva metri distanță. Sau chiar mai bine, într-o altă cameră.

Pentru ca sufletele noastre să înceapă ziua cu Domnul, trebuie nu numai să ne facem timp și să fim realiști cu privire la ceea ce avem, ci și să ne păzim, culcându-ne, sculându-ne și evitând distracțiile de dimineață. Atât cu o seară înainte, cât și în dimineața zilei următoare, ecranele și conținutul lor, cu pixelii lor sclipitori, sunt mari distrageri pentru sufletele noastre.

Pentru mulți dintre noi, în viața modernă, ecranele sunt greu de evitat. Lucrăm la ele și le folosim pentru munca noastră. Petrecem un mare număr de ore privind la ele, de cele mai multe ori în scopuri folositoare. Dar exercitarea unei precauții deosebite în privința ecranelor noastre după lăsarea întunericului și înainte de a ne întâlni cu Dumnezeu în Cuvântul Său, devine cea mai mare parte a înțelepciunii creștine moderne. De asemenea, ați putea lua în considerare posibilitatea de a merge pe stil vechi, folosind o Biblie tipărită. Aceasta nu sună, nu vibrează și nu transmite notificări. Iar hârtia îl ajută de fapt pe cititor să încetinească și să experimenteze „prețioasele milisecunde ale proceselor de lectură profundă”.

  1. Mănâncă-ți porția zilnică

O simplitate glorioasă însoțește devoționalul de dimineață, cel care hrănește și susține sufletele pentru o viață întreagă. Oricât de admirabil ar fi să încerci să citești această carte și acel comentariu, să studiezi aceste subiecte, să memorezi acele versete și chiar să te rogi pe liste lungi – și toate acestea pe lângă citirea și meditarea la Cuvântul lui Dumnezeu – încercarea de a face prea multe lucruri dimineața va submina odihna și sărbătoarea de a fi în prezența lui Dumnezeu și de a te bucura de El și de Fiul Său prin Cuvântul Său.

Iată și un alt mod de a spune acest lucru: căutați pur și simplu să adunați în fiecare dimineață o porție suficientă pentru o zi. La fel ca poporul lui Dumnezeu, care aduna mană în fiecare zi în pustie, urmăriți să vă hrăniți foamea inimii și să vă potoliți setea sufletului doar pentru acea zi. Nu este nevoie să recuperezi din lecturile ratate de ieri sau să încerci să devansezi pentru a stoca pentru mâine sau săptămâna viitoare. Dumnezeu va avea grijă de ziua de mâine. Mai degrabă, veniți să mâncați și să beți și să fiți satisfăcuți astăzi. Cu alte cuvinte, nu mușcați mai mult decât puteți mesteca. Nu încercați să faceți prea multe, ci mai degrabă cultivați credincioșia pe termen lung.

  1. Mestecă-ți mâncarea încet

În cele din urmă, păstrați-vă agitația pentru restul zilei. Încetiniți, dacă mai puteți. S-ar putea să vă ia ceva timp să învățați cum. Căutați să vă mestecați mâncarea încet și să vă bucurați de ea. O astfel de savurare pe moment ne ajută, de asemenea, să o purtăm cu noi în suișurile și coborâșurile, precum și în presiunile și accelerările zilei.

Imaginea biblică a meditației se potrivește cu imaginile de ospăț din Isaia 55 și Psalmul 63. Meditația ebraică este ca un animal care mestecă. Nu sunt fermier, dar cele câteva vaci pe care le-am observat făcând acest lucru nu păreau să se grăbească în niciun fel. Dacă vreți să fiți asemenea lor, alegeți ca la prima oră a dimineții să mestecați încet, fără grabă, chiar pe îndelete, cuvintele lui Dumnezeu din Scriptură.

Cărțile antice în general și Biblia în special nu au fost făcute pentru a fi citite cu viteză, așa cum am fost noi, cei de astăzi, condiționați să citim (adică să le răsfoim). Învățați o cu totul altă viteză de citire a Bibliei. Citiți încet și recitiți. Căutați să vă bucurați de Dumnezeu, de lumea Lui, de gloria Lui și de Fiul Lui. Nu înghițiți prea repede și treceți mai departe, ci mestecați încet și savurați harul Său.

Nu războiul trebuie să fie principalul nostru gând în zori. Veniți la cuvântul lui Dumnezeu pentru a vă ospăta și a fi satisfăcuți. Luați în calcul schemele diavolului și luptați pentru a vă păzi ospățul.

Sursa: Desiring God