Domnule președinte,

Noi, liderii confesiunilor religioase care fac parte din Consiliul Ucrainean al Bisericilor și Organizațiilor Religioase, reprezentând șaisprezece asociații religioase de diferite confesiuni și religii, unind peste 95% dintre comunitățile religioase din țara noastră: ortodocși, catolici, protestanți, evrei și musulmani, facem apel la dumneavoastră cerându-vă în Numele Celui Atotputernic să opriți focul arzător al războiului, pentru că este în puterea dumneavoastră.

Mărturisim cu autoritate și în unanimitate că poporul ucrainean nu caută război și considerăm că este de datoria comună a credincioșilor să-l oprească înainte de a fi prea târziu. Porunca Celui Atotputernic „Să nu ucizi” determină valoarea absolută a vieții umane și pedeapsa severă a lui Dumnezeu pentru ucigaș. Războiul este o mare crimă împotriva Celui Atotputernic. În numele salvării vieții soldaților ucrainieni și ruși și a civililor ucraineni, adevărații credincioși trebuie să facă totul pentru a opri vărsarea de sânge.

Singura modalitate evlavioasă de a rezolva dificultățile și contradicțiile este prin dialog. Vă invităm la un astfel de dialog de pace. Consiliul Ucrainean al Bisericilor și Organizațiilor Religioase este gata să contribuie la un astfel de dialog și este gata să depună toate eforturile necesare pentru a găsi modalități care ar putea duce la o reducere a tensiunii dintre țările noastre și să ajute la restabilirea păcii, la prevenirea posibilității de dezvoltare a noi conflicte la scară largă și la cooperarea între oamenii din întreaga lume.

În toate tradițiile noastre religioase, ne salutăm cu o urare de pace – „Pacea fie cu voi!”. Fie ca aceasta să nu fie numai o exclamație, ci și temelia umblării noastre cu Dumnezeu!

Astăzi ne rugăm Creatorului Universului cerându-i în mod special înțelepciune pentru cei care sunt autorizați să ia decizii atât de semnificative pentru întreaga lume, în mâinile cărora a ajuns soarta omenirii. Acest lucru se aplică în primul rând dumneavoastră, domnule președinte al Federației Ruse. Această rugăciune a noastră este plină de speranță implorând generozitatea Celui Prea Înalt și deschiderea inimii care acceptă harul.

Traducere din limba ucraineană: Kateryna Stoica

Sursa: https://vrciro.org.ua/en