Călătorie în univers
Luni și miercuri de la 16:00
Producător: Cross One Radio
Realizator: Andreea și Eduard Antoce
Prin creație, Dumnezeu a vrut ca noi să Îl cunoaștem mai bine pe El și puterea Lui, care coordonează legile vieții și ale naturii. "Călătorie în univers" este o aventură de explorare a creației divine, în care descoperim împreună curiozități despre lumea care ne înconjoară, observate cu ajutorul științei, dar care au și bază biblică.

Ce este lumina?

Lumina este unul dintre principalii factori care ne ajută să înțelegem lumea în care trăim. Cu ajutorul luminii putem vedea clar trăsăturile celor din jur, natura își poate etala frumusețea, datorită luminii avem culori, flora și fauna pământului poate supraviețui și este un factor esențial inclusiv pentru viața noastră.

ce-este-sunetul-calatorie-in-univers

Ce este sunetul?

Cât timp mecanismele auzului funcționează normal, sunetele din jurul nostru nu încetează niciodată. Chiar și când stăm în liniște profundă, ne putem auzi măcar respirația. Orice sunet reprezintă de fapt o vibrație. Fie că este vorba de motorul unei mașini, de o alarmă de incendiu sau de cântecul păsărilor, o parte din sursa sunetului trebuie să vibreze pentru a-l produce.

cel-mai-mare-mamifer-din-lume-balena-albastra-calatorie-in-univers

Cel mai mare mamifer din lume

Care este cel mai mare animal din toate timpurile? Balena albastră. Acești giganți măsoară aproximativ 20 de metri lungime, ceea ce echivalează cu dimensiunea a trei autobuze. Pe deasupra, balena albastră cântărește aproape 100 de tone, în timp ce elefantul, care este cel mai mare mamifer terestru, nu a depășit 8 tone.

lenesul-calatorie-in-univers

Leneșul

Imaginați-vă câteva raze de soare, cum se strecoară prin perdeaua densă a pădurii tropicale, așezându-se pe o minge de blană agățată de o ramură.Câteva minute mai târziu, clipește și, încet, închide ochii pentru al zecilea pui de somn al zilei, la nici 30 de metri de locul în care s-a trezit în aceeași dimineață.

ursul-polar-calatorie-in-univers

Ursul polar

Recunoscut de cercetători sub numele științific de ”ursus maritimus”, ursul polar mai este denumit și ursul alb, ursul de mare sau ursul de nord. Se estimează că aproximativ 40.000 dintre aceștia trăiesc numai pe marginea de sud a calotei glaciare arctice. Fiind cel mai mare carnivor terestru din întreaga lume, cântărește aproape 800 kg, și are o înălțime de până la 3 m jumătate.

orhideea-calatorie-in-univers

Orhideea

Una dintre cele mai admirate flori pe care le putem vedea la multe ferestre și la loc de cinste în standul cu flori din fiecare supermarket este orhideea. Există mii de specii de orhidee care șochează imaginația, însă una dintre cele mai minunate caracteristici ale sale este faptul că fiecare specie este perfect adaptată pentru insectele destinate sa polenizeze floarea.

vocea umana calatorie in univers

Vocea umană

Mecanismele care fac posibilă existența vocii umane, reprezintă o minune a ingineriei acustice. Vocea fiecărei persoane este de fapt o călătorie aventuroasă a sunetului, produs mai întâi de corzile vocale, canalizat apoi prin gât, pentru ca în cele din urmă să ajungă pe buzele noastre și să își ia zborul în aer.

elefanti-calatorie-in-univers

Cel mai mare animal terestru

Cei mai mulți dintre noi iubim elefanții. Sunt masivi, dar totuși blânzi și atât de interesant dotați cu calități și funcții unice. În ceea ce privește inteligența, ei s-au făcut remarcați de-a lungul istoriei. Le sunt recunoscute talente precum recunoașterea în oglindă a propriei fizionomii, capacitatea de a compara cantități și cea de a diferenția limbile omenești.

componentele-creierului-calatorie-in-univers

Ce componente are creierul?

Toate acțiunile noastre, conștiente sau reflexe, sunt rezultatul impulsurilor pornite din centrul de comandă al ființei noastre: creierul. Acest organ complex este responsabil pentru fiecare gând, fiecare simț și pentru marea majoritate a proceselor care se petrec în corpul uman.