Iubitul imn O, Doamne mare (engl. How Great Thou Art) a inspirat timp de decenii creștinii din întreaga lume . În timp ce cântecul sărbătorește cea de-a 75-a aniversare, liderul de închinare Matt Redman își onorează moștenirea cu o versiune actualizată. Cântărețul și compozitorul a povestit pentru CBN News despre colaborarea sa cu o mulțime de artiști creștini, printre care Chris Tomlin, Hillary Scott, Kari Jobe, Cody Carnes, Naomi Raine, Blessing Offor, Jon Reddick, TAYA, Brian și Jenn Johnson, Matt Maher, Pat Barrett, Benjamin William Hastings, Ryan Ellis și Mitch Wong – voci familiare nouă.

Gama largă a unor voci atât de cunoscute vorbește despre răspândirea cântecului în biserica de astăzi.
„Dacă privești cu atenție la diferitele curente ale bisericii – – ai găsi cu greu pe cineva care să nu aibă vreo legătură cu acest imn”, a spus Redman, punând în lumină faptul că acest cântec a devenit tot mai cunoscut odată ce a început să fie cântat la cruciadele lui Billy Graham.

Liderul de închinare și-a împărtășit perspectiva cu privire la popularitatea cântecului O, Doamne mare: „Cred că motivul ar putea fi această povestire frumoasă, care începe cu creația și apoi ne îndreaptă privirile către cruce”, a spus Redman.

„Cred că cele mai bune imnuri sunt ca o sală de clasă sau ca o capelă – ne educă, ne inspiră, ne pun pe gânduri, ne trezesc întrebări și apoi ne dau o șansă să răspundem la acestea, să ne spunem părerea cu privire la acel lucru.”

Spre deosebire de multe alte imnuri vechi, imnul este încă sub incidența drepturilor de autor. Cel care deține drepturile de autor l-a abordat pe Redman și l-a întrebat dacă există o modalitate de a sărbători cea de-a 75-a aniversare a cântecului.

Având în vedere ceea ce se întâmplă în Ucraina, în timp ce Rusia continuă să lupte cu națiunea, acum mult mai mică, istoria cântecului devine și mai pertinentă. Redman a împărtășit un fapt istoric despre melodie: misionarul britanic Stuart Hine a scris versurile în timp ce se afla în Ucraina. Redman a simțit că este un moment „cu atât mai emoționant să ai … o nouă versiune”, veniturile mergând către Ucraina și către unele cauze umanitare din Europa de Est.

Un alt aspect al versiunii din 2024 a cântecului How Great Thou Art este dorința de a include un fragment cu versuri complet noi.

Redman speră să îi inspire pe creștinii care astăzi umblă într-o lume atât de zdrobită și afectată de războaie.

„A fost minunat să-l văd ajungând la inimile atâtor oameni”, a spus el despre cântec, referindu-se la vocile puternice care s-au unit pentru a face ca această înregistrare de excepție să fie posibilă.

Sursa: CBN News