Fetele musulmane din Franța nu mai au voie să poarte așa-numita abaya peste hainele obișnuite în școlile publice.

„Când intri într-o sală de clasă, nu ar trebui să poți recunoaște religia elevilor doar privindu-i”, a declarat duminică ministrul Gabriel Attal, citat de France24. Printre măsurile luate înainte de începerea noului an școlar, la 4 septembrie, este și interzicerea abaya, o rochie lungă purtată de femeile musulmane.

Până în prezent, elevilor le era interzis să poarte „semne sau ținute care să arate o afiliere religioasă în școli”. Astfel, erau deja interzise crucile, kippa și eșarfele. Disputa în legătură cu abaya are de a face cu caracterul religios sau nereligios al acestui articol vestimentar.

Franța are o interdicție strictă privind însemnele religioase în școlile publice. Anul școlar trecut, numărul de încălcări a crescut cu 120% față de anul precedent, scrie cotidianul catolic francez La Croix.

Interzicerea abayelor ar putea, totuși, să ducă la o dispută serioasă, se teme La Croix. Organisme religioase, precum Consiliul francez al cultului musulman, au afirmat deja că abaya nu este un semn religios al islamului. În realitate, abaya este folosită ca însemn religios musulman. Influencerii islamici de pe rețelele de socializare și campaniile lor orchestrate împotriva secularizării o clasifică într-adevăr ca expresie religioasă, scrie La Croix.

Însă legea va fi greu de aplicat, pentru că fetele tinere găsesc rapid o cale de a o ocoli, purtând diferite modele cu lungimi sau țesături diferite. Astfel, o soluție pentru rezolvarea problemei ar fi introducerea uniformelor școlare, subliniază La Croix.

Sursa: CNE News