Lumea a fost șocată când Rusia a anunțat moartea celui mai faimos politician de opoziție: Alexey Navalnîi. Ceea ce este mai puțin cunoscut este că „dizidentul” era un creștin devotat.

În februarie 2021, mulți au fost surprinși când Navalnîi a citat Biblia în ultimele sale cuvinte la tribunal. „Am fost odată un ateu activist”, a recunoscut el, adăugând imediat că acum este „un credincios”.

Alexey Navalnîi este cunoscut în special pentru organizația sa anticorupție, care a dezvăluit multe cazuri de abuz de putere ale liderilor ruși. Unul dintre cele mai cunoscute a fost despre o vilă pe care el a pretins că este a lui Putin.

În august 2020, Navalnîi s-a simțit rău în timpul unui zbor de la Tomsk la Moscova. A fost transportat de urgență la spital și ulterior evacuat în Germania, unde a primit tratament. Cauza bolii sale a fost determinată ca fiind o otrăvire. Navalnîi însuși l-a acuzat pe președintele Putin că ar fi în spatele complotului împotriva vieții sale.

Curând după recuperarea sa, în ianuarie 2021, liderul opoziției s-a întors în Rusia. A fost imediat arestat la sosirea sa la aeroport.

În timpul acestui proces, Navalnîi a menționat faptul că pasajul biblic: „Fericiți sunt cei flămânzi și însetați după dreptate, căci ei vor fi săturați” i-a oferit speranță. El a găsit în Biblie îndrumări cu privire la ceea ce ar trebui să facă în situații critice. Și aceasta l-a ajutat să îndure suferința provocată de circumstanțele din viața sa atunci când era în închisoare, a adăugat el. „Simt o adevărată bucurie. Pentru că în unele momente dificile, am făcut așa cum îmi cerea Cuvântul lui Dumnezeu, și asta m-a ajutat.”

În lunile de după procesul judiciar, Navalnîi continuă să își facă cunoscută credința pe conturile sale de social media, de exemplu pe Instagram. Nu s-a aflat încă ce l-a determinat pe Navalnîi să se îndrepte către creștinism. Sergey Rakhuba, de la Misiunea Eurasia, care sprijină bisericile din fosta Uniune Sovietică, crede că Navalnîi a ajuns la credință atunci când „lupta pentru viața sa”, probabil după ce a fost otrăvit în anul 2020. Rakhuba a spus într-un interviu cu Missions Box: „Luptând pentru viața sa, el a spus că L-a cunoscut pe Dumnezeu. Înțelegem că a intrat în contact cu câteva comunități creștine și a căutat să se apropie tot mai mult de Dumnezeu.”

În ianuarie anul trecut, Navalnîi a inițiat un proces judiciar pentru că nu i s-a permis să aibă mai mult de o carte odată în celula sa și pentru că el și alți deținuți nu puteau citi cărți religioase, dacă doreau să facă acest lucru, a scris Mediazona. În timpul procesului, el a recunoscut că este un creștin ortodox și a argumentat faptul că are nevoie să aibă un Nou Testament și o Psaltire cu el. „O carte nu este suficientă pentru mine. Acest lucru îmi încalcă direct drepturile religioase.”

În același timp, el a explicat că i s-a refuzat și un Coran cu care ar fi vrut să înceapă o dezbatere despre islam și islamism fiindcă acesta este perceput ca o amenințare în Rusia.

Credința ar fi putut să îl ajute pe politician să acționeze cu mult mai multă înțelepciune, dar se pare că în activitățile sale politice acesta nu a ținut cont de ceea ce îi cerea Dumnezeu să facă, analizează Agenția de Știri Catolice.

Nu toată lumea este convinsă de convertirea lui Navalnîi la creștinism. The Moscow Times a explicat într-o manieră mai accesibilă pentru toți aspectele sale într-un context politico-social mai larg.”, arătând că Navalnîi s-a alăturat tradiției ruse citând Biblia doar pentru a se feri de anumite pericole. Acest lucru a fost făcut cunoscut și de către scriitorii sovietici persecutați, Alexander Soljenițîn și Joseph Brodski. Ziarul speculează că liderul opoziției a folosit Biblia pentru a induce în eroare autoritățile ruse, deoarece acestea ar trebui să aleagă între Navalnîi în calitate de creștin care crede în Biblie și de apărător al valorilor biblice tradiționale pe care Rusia pretinde că le apără, sau mândria lor națională, deoarece lui Navalnîi a fost acuzat de calomnierea unui veteran din cel de-Al Doilea Război Mondial. În ciuda acestei „provocări”, Navalnîi a fost găsit vinovat în timpul procesului.

Alexey Navalnîi a fost cea mai mare amenințare pentru Putin. Prin urmare, mulți sunt convinși că moartea lui Navalnîi nu a fost un accident, ci o crimă comisă de regimul lui Putin. Până acum, autoritățile au refuzat să anunțe cauza exactă a morții activistului politic și au refuzat accesul familiei la trupul său. În schimb, ei susțin că Navalnîi a murit în timpul unei plimbări.

Sursa: CNE News