Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA) este cunoscută în întreaga lume pentru excavarea ruinelor și artefactelor din vremurile biblice. Arheologii își asumă acum o nouă misiune: recuperarea victimelor masacrului din 7 octombrie.

Pentru prima dată, IAA își folosește expertiza în studiul vechilor cicatrici provocate de arsuri pentru a identifica rămășițele atacurilor moderne în comunitățile de la granița cu Gaza.

„Putem să intrăm în aceste case și să aplicăm metodologii arheologice la situațiile moderne. Poate fi dificil din punct de vedere emoțional, dar putem înțelege ce s-a întâmplat în acele clădiri. Investigăm diferite evenimente, căutăm locurile în care s-a produs incendiul și încercăm să găsim orice indiciu care ne-ar putea ajuta să identificăm persoana dispărută”, spune arheologul israelian Howard Joe Uziel.

Acestea pot include „bijuterii ale persoanei respective sau oasele ei arse. În primul rând ne uităm după oase umane” a spus Uziel.

În calitate de șef al Diviziei de Manuscrise de la Marea Moartă a IAA, Uziel se ocupă, de obicei, cu texte biblice antice.

Uzziel a lucrat mai mult de două săptămâni ca parte a unui grup de 15 arheologi care au examinat și au cernut cenușa din Kibbutz Beli, Kfar Azha și Nir Oz.

De asemenea, ei investighează rămășițele unei mașini arse la festivalul de muzică Kibbutz Reims.
„Până acum, zeci de (articole) au fost recuperate, inclusiv identitățile mai multor persoane dispărute, iar acum știm că au fost uciși în acest masacru oribil. Pot spune acest lucru cu absolută certitudine”, a spus Uziel.

Rămășițele sunt predate unității rabinice pentru identificarea ADN-ului.

Arheologii și-au început misiunea căutând dovezi ale persoanelor dispărute despre care se știe că se aflau în casele lor în momentul atacului Hamas.

Ulterior, mandatul lor s-a extins la examinarea tuturor caselor și a mașinilor arse.

Uziel spune că, deși sarcina este dificilă, arheologii sunt recunoscători că pot ajuta în acest mod.

„Ceea ce vei vedea acolo este de neimaginat. Chiar nu pot să înțeleg. Adică vedem toate acestea la televizor, în fotografii și în videoclipuri, dar în realitate este cu mult mai dureros.”

„Este diferit să te afli acolo și să vezi amploarea atrocităților care au avut loc”, a explicat Uziel.

„Dar, pe de altă parte, este o alinare într-un fel să poți face ceva pentru a ajuta oamenii ai căror familii au trecut prin astfel de tragedii”, a adăugat el.

Uziel spune că va continua să facă această slujire atâta timp cât va fi nevoie.

Sursa: CBN News