cross one radio logo

O rachetă rusească a lovit Catedrala „Schimbarea la față” din orașul ucrainean Odesa. Acum, vicarul parohiei Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei) se adresează Patriarhului Kirill.

„Armata rusă conduce un război pe teritoriul suveran al statului ucrainean chiar sub binecuvântarea dvs. personală”, scrie arhiepiscopul Viktor Bykov de Artsyz în scrisoarea care a fost publicată pe pagina de Facebook a Mănăstirii Sfântul Ilie, după cum relatează SPHZ News.

El notează că „racheta rusească binecuvântată de dumneavoastră” a zburat direct spre altar, cel mai sfânt dintre cele mai sfinte din biserică. Acest lucru l-a făcut să realizeze, scrie el, „că de mult timp, Biserica Ortodoxă Ucraineană nu mai are nimic în comun cu felul cum înțelegeți dumneavoastră credința”. Bykov adaugă că el crede cu tărie că ambițiile personale ale lui Kirill l-au făcut să piardă Biserica Ortodoxă Ucraineană și alte biserici de pe teritoriul „sfintei Rusii”.

Prin urmare, el critică și declarația lui Kirill potrivit căreia unele dintre eparhiile Bisericii Ortodoxe Ucrainene sunt pe cale de schismă. În schimb, Patriarhul Kirill însuși pune în pericol unitatea bisericii cu „binecuvântările și faptele sale”, scrie arhiepiscopul.

Kirill îi amintește că „enoriașii săi” trăiesc atât în Rusia, cât și în Ucraina și că patriarhul îi binecuvântează pe cei care îi ucid. Viktor Bykov adaugă că îi este greu să îl numească pe Kirill „Mare Domn și părinte”, deoarece îl vede pe Patriarh ca pe un „tată care și-a dat copiii la moarte”.

Mai mult, Bykov face apel la Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse să oprească „vărsarea de sânge”, „uciderea și distrugerea orașelor și satelor pașnice” și să ceară să se pună capăt „războiului lui Cain”.

De asemenea, el atrage atenția asupra faptului că Biserica Ortodoxă Rusă nu face nimic pentru a ajuta clerul UOC care a fugit din Ucraina din cauza presupusei persecuții din partea serviciilor secrete ucrainene.

„Astăzi, condamnăm această agresiune maniacă a Federației Ruse împotriva țării noastre independente”, își încheie Bykov scrisoarea. „Condamnăm represiunea și frica pe care autoritățile voastre le creează în zonele ocupate temporar din Ucraina. Vă implor să încetați. Fiecare rachetă rusească ce aterizează astăzi pe teritoriul ucrainean este văzută de cetățenii săi ca o binecuvântare a dumneavoastră”.

Președintele ucrainean Zelensky a condamnat ferm atacul cu rachete care a lovit biserica din Odesa. SPHZ scrie că Zelensky a publicat un mesaj video în care a afirmat că biserica a fost distrusă de o antirachetă. De asemenea, președintele a spus că bolșevicii au distrus clădirea în 1936 și că „teroriștii încearcă să o distrugă din nou”. El a promis răzbunare, după cum a relatat Vart Land.

Sursa: CNE News