Într-o evoluție șocantă a războiului în curs de desfășurare din Ucraina, forțele ruse sunt acuzate că au răpit mii de copii ucraineni, i-au adoptat cu forța în familii rusești și i-au supus unui proces de îndoctrinare și spălare a creierului.

În timp ce organizațiile nonguvernamentale se străduiesc să îi înapoieze pe acești copii familiilor lor, comunitatea internațională reclamă Rusia pentru această crimă de război.

Copiii ucraineni sunt folosiți ca pioni în războiul actual al Rusiei împotriva Ucrainei, arată un nou raport publicat de The Associated Press. Autoritățile ucrainene fac eforturi pentru a ajuta la înapoierea copiilor ucraineni adoptați cu forța în familii rusești.

„Este vorba de peste 300.000 de copii pe care comisarul rus pentru drepturile copilului pretinde că i-a preluat. Iar acești copii au fost duși ilegal în Rusia. Aceștia sunt copii ucraineni cărora li s-a dat cetățenie rusă și au fost adoptați în familii rusești, în mod ilegal”, a explicat Nataliya Khomyak, director de operațiuni pentru Orphan’s Promise.

În luna mai a anului trecut, președintele rus Vladimir Putin a schimbat legile rusești privind adopțiile pentru a simplifica procesul și a permite aceste adopții ilegale.

„Majoritatea au părinți sau rude în viață. Astfel, mulți dintre ei au fost în mod ilegal separați cu forța de părinții lor. Atunci când părinții au fost duși în așa-numitele tabere de filtrare, au fost verificați pentru loialitatea lor față de Ucraina și ar fi fost acuzați de acest lucru ca fiind o infracțiune, iar copiii ar fi fost separați și duși în Rusia sau unii în Crimeea.”

Sofiia Kornieieieva, o avocată ucraineană pentru drepturile omului, și-a amintit: „Când mama unei fetițe de patru ani a încercat să treacă de această tabără de filtrare, au separat-o de fiica ei și a trebuit să-și dea fetița unei femei pe care nici măcar nu o cunoștea și încă nu știm ce s-a întâmplat cu ea.”

Copiii sunt adesea trimiși în zone izolate din Rusia, unde sunt spălați pe creier și întorși împotriva propriilor familii.

Kornieieieva a spus: „Au fost transferați în unele regiuni din Rusia fără nicio conexiune, nici măcar telefoane mobile. Și nu au niciun ban. Nu au nici măcar posibilitatea de a lua legătura cu autoritățile ucrainene sau cu rudele din Ucraina.”

„Acest lucru se întâmplă de peste un an. Vara trecută au încurajat părinții să îi trimită pe copii în tabere de vară, astfel încât copiii să nu se mai gândească la război și să iasă din acel haos, însă nu i-au mai înapoiat părinților lor.”

Putin și comisarul său pentru drepturile copiilor se confruntă cu acuzații de crime împotriva umanității pentru aceste practici. Rușii spun că au luat copiii pentru protecția lor și că lucrează cu organizații străine pentru a-i repatria.

Autoritățile ucrainene au depus eforturi pentru ca acești copii să se întoarcă. La 9 aprilie, un grup de 31 de copii ucraineni au fost reuniți cu familiile lor la Kiev, un final fericit pentru cel puțin câteva mame ucrainene. Dar sunt încă mulți alții care lipsesc.

”Este poate ireal să realizezi că aceste scene se întâmplă chiar acum, se întâmplă în Europa, în centrul Europei”, a declarat Kornieieieva. „Dar ele au loc. Aceste lucruri se întâmplă. Și imaginați-vă doar ce simt acele familii.”

Sursa: CBN News