Aproximativ 2.000 de belgieni au ieșit în stradă la Bruxelles. Ei sunt îngrijorați de un nou program obligatoriu de educație sexuală. Anterior, patru școli au fost incendiate, cel mai probabil tot în semn de protest.

Părinții sunt îngrijorați de lecțiile pe care copiii lor vor trebui să le urmeze, în care vor învăța cum să se autosatisfacă și să se uite la filme porno. Așa-numitul decret Evras (Éducation à la Vie Relationelle, Affective et Sexuelle) al autorităților regionale a ordonat recent că școlile franceze trebuie să le ofere elevilor două ore de educație sexuală în clasa a șasea din școala primară – elevii au atunci vârsta de 11-12 ani. Alte două ore din anul școlar trebuie să fie dedicate educației sexuale în clasa a patra de liceu, când elevii au 15-16 ani. Cursurile trebuie să abordeze sexualitatea, relațiile și emoțiile, scrie European Conservative.

Este la latitudinea școlilor cum doresc să modeleze aceste lecții de educație sexuală. Doar aspectul obligatoriu al acestora este nou. Ghidul Evras în sine există deja din 2012, dar școlile puteau alege dacă doresc să îl folosească sau nu. Decizia de a-l schimba îi îngrijorează pe mulți părinți.

Părinții au ținut un protest unde au cerut demisia ministrului educației, Caroline Désir. Potrivit acestora, lecțiile îi vor confrunta în permanență pe copii „cu o sexualitate incompatibilă cu dezvoltarea lor personală”.

Mama Samira a fost una dintre participante. Ea este convinsă că educația sexuală va devein obligatorie pentru copii, încă de la vârsta de patru sau cinci ani, spune aceasta. “Nu vi se pare exagerat?”, spune ea. În plus, ea critică faptul că cei mici „învață și primesc însărcinarea de a se atinge unii pe alții”.

Ministrul Educației neagă aceste acuzații. „Nu, Evras nu îi va învăța pe copii cum să desfășoare practici sexuale”, a declarat ea săptămâna trecută. „Nu vor exista lecții în care copiii să fie încurajați să își schimbe sexul”.

Cu toate acestea, părinții nu sunt liniștiți. Patru școli din orașul Charleroi au fost incendiate. Chiar dacă incendiile au putut fi stinse rapid și pagubele au fost limitate, poliția și autoritățile înțeleg gravitatea situației. Pe școlile respective au fost găsite graffiti care făceau referire la Evras. Prin urmare, se bănuiește că incendiile fac parte, de asemenea, din protestul împotriva noului decret.

Protestele provin din partea religioasă a societății, atât romano-catolică, cât și islamică, a declarat Wannes Magits, de la organizația Sensoa. Aceasta este un centru de expertiză specializat în sănătate sexuală. „Există o campanie de știri false care se joacă cu emoțiile părinților”, spune Magits, potrivit VRT. „Există afirmații absurde despre cum că elevii ar învăța să se masturbeze. Părinții intră acum în panică”.

Veronika Thiers de la Pimento, o organizație care oferă educație sexuală elevilor, nu se aștepta la reacții violente la decizia guvernului. Ea este de acord cu Magits că motivele invocate de părinții îngrijorați sunt absurde. „Aceasta arată de ce este atât de important să îi informăm bine pe tineri cu privire la probleme precum relațiile, emoțiile și sexul.”

Autoritățile franceze sunt hotărâte să își ducă planurile la bun sfârșit. Thiers consideră că este o alegere bună. „Copiii au nevoie de informații fiabile, iar școala este locul potrivit pentru asta.”

Sursa: CNE News