Într-un cartier liniștit din Portland se află un studio de animație care prezintă Biblia la milioane de oameni, într-un mod nou și deosebit.

O idee ce le-a venit unor studenți a devenit una dintre cele mai de succes modalități de înțelegere a Bibliei de către oameni.

În timpul facultății, prietenii lor, Tim Mackie și Jon Collins se gândeau cum ar putea să ajute cât mai mulți oameni să citească Biblia și să o înțeleagă mai ușor.

Rezultatul a fost o animație biblică numită BibleProject, și a fost vorba doar de două videoclipuri, postate online în 2014 pentru prietenii lor.

La mai puțin de zece ani după aceea, BibleProject a creat peste 180 de videoclipuri și 350 de episoade de podcast pe internet, cu peste 620 de milioane de vizualizări în peste 200 de țări și peste cinci milioane de abonați din întreaga lume, oferind chiar și cursuri la nivel de seminar.

Michael McDonald, un reprezentant al BibleProject, a declarat: „Niciunul dintre noi nu s-a gândit că vom crea o organizație non-profit din asta. Acesta a fost cu adevărat un proiect experimental al unor prieteni care s-au gândit că acest lucru ar fi util nu doar pentru ei, ci și pentru prietenii lor. Iar oamenii s-au simțit atrași foarte repede de această animație, nu numai că se uitau la videoclipuri, dar voiau mai mult. Și au început să ne ajute să le finanțăm cu cinci dolari aici, zece dolari acolo. Și apoi am avut suficiente fonduri pentru a face un alt videoclip.”

După ce au frecventat împreună colegiul biblic, Jon a fost pastor înainte de a începe o carieră în realizarea de videoclipuri explicative pentru companii mari. Tim și-a luat doctoratul în Biblia ebraică și studii iudaice, devenind pastor și profesor la seminar. Apoi au decis să combine cunoștințele biblice ale lui Tim și abilitățile creative ale lui Jon, iar astfel s-a născut BibleProject.

Desenând pe o tablă albă uriașă, Jon Collins a spus: „Acesta este practic fluxul nostru de lucru pentru unul dintre videoclipurile noastre complet animate. Așadar, unele produse sunt ilustrații, altele sunt o animație, altele sunt scrise, altele sunt storyboarding”.

Tim Mackie a spus: „Apoi mă întâlnesc cu artistul și analizăm toate acestea în detaliu. Și apoi artistul se duce și desenează o versiune frumoasă. Așa că, în momentul în care mă așez să înregistrez, am asta în cap și fiecare linie și toate formulările sunt conectate.”

BibleProject caută să îi ajute pe cei care văd Biblia doar ca pe o colecție de citate inspiraționale. Se ocupă de acele pasaje dificile din Biblie pe care mulți creștini au tendința de a le evita pentru că par a fi confuze sau deranjante.

McDonald ne-a spus: „Este destul de frumos să vezi copii de la vârsta de zece ani care scriu spunând cât de mult învață Scripturile. Și apoi avem oameni de 85 de ani care ne scriu și spun: „Credeam că aceasta este pentru nepoții mei. La 85 de ani, nu m-am gândit niciodată că mă voi întoarce și voi citi Biblia cu alți ochi”.

Avem acum videoclipuri în 56 de limbi și BibleProject ajunge și în lumea musulmană.

McDonald a spus: „Și astfel, oamenii din Tunisia se uită la videoclipurile în arabă și trimit comentarii de genul: ,Sunt un musulman care a fost interesat de Biblie și nu am știut cum să o înțeleg sau să o citesc. Și am găsit videoclipurile voastre pe YouTube, pentru că sunt gratuite, iar acum deschid Scripturile într-un mod unic și înțeleg ce se spune despre Isus”’.

Așadar, un experiment menit cândva să ajute doar câțiva prieteni ajută astăzi milioane de oameni din întreaga lume să cunoască și să înțeleagă mai bine Biblia.

Jon Collins a spus: „Un lucru pe care credem că Dumnezeu îl face este că îi ajută pe oameni să vadă Biblia ca pe o hartă foarte importantă pentru viața lor. Și ceea ce credem că este contribuția noastră la acest lucru este de a-i ajuta pe oameni să vadă Biblia prin această paradigmă a teologiei biblice, în care apreciezi Biblia și concepția sa literară, înțelegi Biblia ca pe o poveste și vezi cum povestea te conduce la Isus.”

Sursa: CBN News