Sinodul Bisericii Norvegiene a decis ca persoanele care trăiesc într-o relație cu alte persoane de același sex să poată lucra și pentru biserică. Episcopiile nu mai pot folosi concubinajul ca motiv de respingere a unei candidaturi.

Votul majoritar a fost în favoarea eliminării clauzei din ordinul bisericesc care permite episcopiilor să respingă candidații care locuiesc împreună cu un soț de același sex. În total, 86% au susținut eliminarea, iar 24 de membri ai Sinodului au votat duminică împotriva acesteia. Acest lucru este raportat de Vart Land.

„Biserica Norvegiei recunoaște, în sfârșit, valoarea angajaților și a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă care sunt căsătorite cu o persoană de același sex”, scrie Gard Sandaker Nielsen într-un comunicat de presă. El este liderul unei organizații care susține diversitatea și incluziunea în biserica norvegiană (Åpen folkekirke). Sandaker Nielsen consideră că eliminarea clauzei este necesară „pentru ca biserica să fie un angajator bun și responsabil pentru toți angajații”. În același timp, este „un semnal important pentru toate persoanele LGBT care doresc să lucreze în biserică. Sunteți doriți și primiți cu căldură, așa cum sunteți”, consideră el.

Potrivit propunerii adoptate, chestiunea angajaților aflați în conviețuire cu persoane de același sex este doar o problemă de practică a angajatorului și nu de doctrine. Cu toate acestea, cei care au votat împotrivă consideră că problema este și teologică. Ei susțin că decizia încalcă principiul bisericii de a avea „două opinii egale” cu privire la căsătoria între persoane de același sex, scrie Vart Land.

Până acum, episcopiile aveau autoritatea de a decide dacă modelul de conviețuire joacă un rol atunci când angajează persoane. În practică, doar Dieceza de Stavanger refuză să angajeze concubini de același sex pentru a lucra în cadrul bisericii.

Reprezentanta preoților, Kathrine Skjerdal, a fost unul dintre oponenții propunerii. Ea a declarat că dorește ca susținătorii propunerii să realizeze „că da-ul lor îi face pe frații lor creștini, care au o teologie diferită a Bibliei și a tradiției, să se simtă mai înstrăinați în biserică de-a lungul timpului”.

Delegatul Markus Westermoen critică, de asemenea, decizia: „Punctul meu de vedere despre Biblie este strâns legat de cine sunt eu. Când luăm decizii care contrazic viziunea biblică, mă doare”. El subliniază că va fi ilegal pentru conservatori să își urmeze conștiința dacă nu vor să angajeze o persoană care trăiește într-o relație între persoane de același sex.

Westermoen consideră că problema nu există cu adevărat în practică. „Nu am avut candidați homosexuali care să coabiteze pentru posturi de hirotonitură”, spune el. Prin urmare, el consideră că acceptarea propunerii este ceva care nu face decât „să creeze sentimente rele pentru toată lumea”. Westermoen se teme că persoanele din dieceza Stavanger, care refuză să angajeze concubini homosexuali, își vor pierde încrederea în biserică. „Oamenii se întreabă dacă Sinodul cumva nu a citit Biblia”.

Sursa: CNE News