Biserica Buna Vestire de la marginea Dublinului era una dintre cele mai mari clădiri bisericești din toată Irlanda, dar a fost demolată pentru că foarte puțini oameni participau la slujbe.

Irlanda a fost numită cândva „cea mai catolică țară din lume”. Dar a trecut de la una dintre cele mai religioase națiuni, la ceea ce unii susțin că este una dintre cele mai laice.

Orice irlandez cu vârsta de peste 50 de ani își poate aminti despre țara sa ca fiind o națiune în care aproape toată lumea mergea la biserică, dar unde astăzi, în unele zone, aproape nimeni nu merge la biserică.

Credința creștină instituțională care a dominat Irlanda s-a stins cu o viteză surprinzătoare. Iar astăzi, după cum spunea un lider, „pentru irlandezi, Dumnezeu a devenit irelevant”.

Zguduită de scandalurile abuzurilor sexuale, biserica catolică și-a pierdut autoritatea spirituală pentru mulți irlandezi, care nu numai că s-au îndepărtat de biserică, dar au legalizat căsătoriile între persoane de același sex, avortul și au ales un prim-ministru homosexual declarat.

„A fost în mare măsură o religie culturală”, spune pastorul Nick Park, directorul executiv al Alianței Evanghelice din Irlanda. El adaugă: „Erau catolici pentru că erau irlandezi, iar cele două erau văzute ca fiind sinonime”.

„Eram foarte aroganți ca Biserică”, spune Paddy Monaghan de la Inițiativa Evanghelică Catolică din Irlanda. „Din păcate, a fost nevoie de două referendumuri pe care le-am pierdut, unul privind căsătoria între persoane de același sex, iar unul privind avortul, pentru a aduce la cunoștința bisericii catolice din Irlanda că acum suntem o biserică minoritară.”

În condițiile în care clădirile bisericilor sunt abandonate, iar unele seminarii catolice sunt aproape goale, un scriitor a declarat că bătălia pentru credință în Irlanda a fost „pierdută”.

Dar o nouă biserică se ridică. Cea mai mare biserică din Irlanda este astăzi penticostală românească. Credincioșii bisericii Betania au venit în Irlanda pentru a găsi de lucru. Probabil că mulți nu și-au dat seama că au fost trimiși în Irlanda ca misionari.

Pastorul bisericii Betania, Valerian Jurjea, spune: „Ne rugăm pentru această țară, postim pentru această țară și cred că Dumnezeu are un plan pentru ca noi să fim o binecuvântare și mai mulți oameni să-L cunoască pe Dumnezeu și să fie mântuiți în această țară, pentru că Dumnezeu iubește Irlanda.”

Pastorul Avram Hadarau, a adăugat: „Ne dăm seama că Dumnezeu are un plan măreț, un scop mai mare pentru viețile noastre: să transmitem mesajul Său și lucrările Împărăției Sale pentru această țară.”

Betel, o altă biserică penticostală românească, se numără, de asemenea, printre cele mai mari biserici din Irlanda. Pastorul Jurjea de la Betania își amintește când națiuni precum Irlanda trimiteau Biblii în România comunistă și spune: „Acele Biblii se întorc acum”.

„Asistăm la o întoarcere la credință”, a spus Nick Park, care crede că Irlanda încă este chemată pentru a fi o națiune care trimite misionari și că își va asuma din nou acest rol.

Sursa: CBN News