Pregătirea studenților la medicină va fi revizuită de Guvernul federal al Germaniei, care promite că noua programă de studii va include tema avortului, iar studenții nu vor avea voie să renunțe la această pregătire, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Potrivit coaliției, noua programă de studii include obiective de învățare care descriu „cunoștințe despre cum să acționeze și să justifice avortul medical și chirurgical”.

Reprezentanța federală a studenților la medicină ceruse deja o astfel de măsură, scrie revista creștină germană PRO. Aceștia au subliniat că este important ca medicii să învețe cum să efectueze un avort în timpul studiilor lor. Până acum, facultățile de medicină puteau decide dacă doresc să includă această practică în programele lor de învățământ.

Grupurile pro-viață sunt foarte critice față de acest plan, relatează Die Tagespost. „Oferirea și mai multor posibilități de a ucide copii nenăscuți înainte de a se naște este, în mod evident, una dintre cele mai mari preocupări ale guvernului federal”, spune Cornelia Kaminski, președinta organizației „Acțiune pentru dreptul la viață pentru toți”.

Kaminski consideră că obligația de a învăța cum să efectueze un avort garantează că nimeni nu poate refuza să efectueze această practică „invocând lipsa de cunoștințe de specialitate”.

Ea subliniază că obligarea studenților la medicină să efectueze un avort contravine jurământului lui Hipocrat. „Acțiunea medicală are întotdeauna ca scop vindecarea bolilor, protejarea și conservarea vieții, dar niciodată efectuarea de acte de ucidere”. Kaminski consideră, de asemenea, că această obligație încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care asigură libertatea de conștiință.

Președinta își face griji că studenții, chiar dacă se opun avortului, simt că nu au de ales decât să urmeze programa școlară. Ea subliniază că studiul medical este „o muncă extrem de grea”. Dacă cineva refuză să efectueze un avort, nu va putea continua studiul, iar toate eforturile anterioare vor fi fost în zadar, spune Kaminski.

Și ziarul catolic Die Tagespost se opune ferm planului coaliției. Acesta îl numește o „pervertire a profesiei medicale”.

Potrivit Die Tagespost, „o profesie care nu are nicio problemă în a ucide pacienți nevinovați și lipsiți de apărare ar trebui să facă orice altceva. Medicii care ucid discreditează întreaga profesie”, scrie în comentariu bioeticianul Stefan Rehder. „Dacă astăzi statul consideră că este de datoria sa să elibereze femeile însărcinate nedorite de copiii lipsiți de apărare și nevinovați, de ce nu ar considera că este de datoria sa ca mâine să ușureze populația activă prin ,răscumpărarea’ bolnavilor și a celor care au nevoie de îngrijire?”

Creștin-democrații pentru viață sunt, de asemenea, indignați. „Este un scandal faptul că guvernul federal vrea să forțeze persoanele care își aleg ca profesie salvarea de vieți să învețe cum să ucidă copiii nenăscuți”, afirmă președinta Susanne Wenzel. „În loc să se gândească la modul în care poate fi redus numărul tot mai mare de avorturi, guvernul nostru se gândește cum poate obliga fiecare medic să practice ,abilitatea’ de a ucide”, subliniază Wenzel, care arată că în codul penal german se specifică în continuare că avortul este o infracțiune penală și este permis doar în anumite circumstanțe. „Unde este libertatea de conștiință?”, întreabă ea. Wenzel se teme că „tot mai puțini oameni vor putea opta pentru un studiu medical, iar Germania va avea tot mai puțini medici”.

Pe lângă obligația ca studenții la medicină să învețe cum să efectueze un avort, guvernul federal dorește, de asemenea, interzicerea manifestanților pro-viață care protestează în fața clinicilor de avort sau a centrelor de consiliere pentru gravide.

Sursa: CNE News