„A Silent Night” este considerat, probabil, cel mai faimos colind de Crăciun din lume. Se spune că a fost tradus în aproape 300 de limbi. Anul acesta marchează cea de-a 175-a aniversare a morții compozitorului.

Josef Mohr, compozitor austriac, a scris „A Silent Night”, inițial intitulată „Stille Nacht”în germană. El nu a avut ocazia să vadă cât de celebre deveniseră cântecele sale de Crăciun. Potrivit Katholisch.de, a murit sărman pe 4 decembrie 1848 și a fost înmormântat în cimitirul Bisericii St. Rupert din Wagrain, Salzburg, Austria. Un detaliu semnificativ este că rămășițelor pământești ale preotului le lipsea capul.

Născut în Salzburg în 1792, într-o familie instabilă, tatăl lui Mohr, Franz Mohr, a dispărut șase luni înainte de nașterea băiatului. Despre primii ani de viață ai lui Mohr nu se știe prea mult, scrie istoricul Dietlinde Hlavac în biografia sa. Cu toate acestea, în ciuda originilor sale modeste, băiatul a găsit un susținător în reverendul Johann Nepomuk Hiernle, după cum scrie pe site-ul Muzeului „A Silent Night”. Acesta i-a permis să studieze pentru a deveni preot și să câștige bani cântând la instrumente.

La vârsta de 23 de ani, Mohr a devenit preot în Biserica Romano-Catolică din orașul german Ramsau, unde era deja preot ucenic. În același an, a fost transferat în Dieceza Mariapfal din Austria.

Se spune că aici a scris colindul său de Crăciun din 1816, „A Silent Night”. Cântecul a fost interpretat pentru prima dată la o liturghie de Crăciun în orașul Oberndorf, unde Mohr se mutase din motive de sănătate. Textul lui Mohr a fost pus pe o melodie compusă de prietenul său, Franz Xaver Gruber. Potrivit Katholisch.de, Gruber cânta la bas și Mohr cânta tenor în interpretarea acestui cântec, fiind acompaniați de o chitară. La acea vreme, colindele de Crăciun erau alcătuite din șase versuri.

Mohr a trăit până pe 4 decembrie 1848, când a murit de paralizie pulmonară la vârsta de 56 de ani. Preotul nu a adunat o bogăție considerabilă în timpul vieții sale. A lăsat puțin în urmă și abia și-a putut plăti înmormântarea, deoarece își donase câștigurile și le investise în școlile locale.

Și deși realizările sale cu „A Silent Night” sunt impresionante, nimeni nu știa cum a arătat cu adevărat Josef Mohr. Aici intervine povestea dispariției capului său.

Pe măsură ce comunitatea din Oberndorf, unde s-a interpretat pentru prima piesa, se pregătea să sărbătorească aniversarea cântecului în 1913-1914, a fost ridicată o placă comemorativă lângă biserică, conform informațiilor furnizate de Door County Pulse.

Dar problema era că nimeni nu-și putea aminti exact cum arăta Mohr. A refuzat orice portret al său pe timpul vieții. Conform revistei Find a Grave, sculptorul și preotul Josef Mühlbacher au exhumat craniul lui Mohr și l-au dus la Viena, unde oamenii de știință au creat o replică a înfățișării sale.

Destinul craniului după aceea rămâne în ceață. Se pare că trupul lui Mohr nu s-a mai întors la Wagrain, unde a fost îngropat. Unii cred că ar fi putut rămâne la locuința polițistului din Oberndorf. În 1928, un craniu a fost declarat ca fiind capul lui Mohr. Prin urmare, a fost păstrat în capela memorială a cântecului.

Cu toate acestea, nu se poate determina cu certitudine dacă craniul provine cu adevărat de la Mohr, iar trupul său real rămâne îngropat fără cap în Wagrain.

Sursa: CNE News