Consiliul danez de etică nu este de acord cu opinia publică opunându-se legalizării eutanasiei.

Nu este pentru prima dată când consiliul de etică se pronunță împotriva eutanasiei cu o majoritate covârșitoare: 16 din cei 17 membri au votat împotriva legalizării, relatează Kristeligt Dagblad.

Într-o declarație, consiliul recunoaște că există unele situații în care oamenii doresc să-și grăbească moartea. Cu toate acestea, „majoritatea membrilor nu consideră că este posibil să se elaboreze o legislație care să poată funcționa în mod corespunzător și, în același timp, să protejeze stima celor mai vulnerabili oameni ai societății”.

Vestergaard se teme că legalizarea eutanasiei active îi presează pe oameni să își dorească moartea tot mai mult. „O lege care definește un număr de grupuri care pot avea acces la eutanasie va include și persoanele care nu consideră că au o viață teribilă. Atunci le spunem că merită să moară. Aceștia se pot simți presați să ia în considerare eutanasia.”

Merete Nordentoft, membră a consiliului, precizează că organizațiile de persoane cu dizabilități au protestat împotriva legalizării și „au spus că se simt în pericol din cauza acestei dezbateri și simt că oamenii nu dau importanță vieților lor”.

Consiliul de etică nu este singurul care se opune cu tărie legalizării eutanasiei. Anterior, medici și preoți s-au pronunțat deja împotriva acesteia. Sindicatul danez al medicilor spune că „eutanasia activă nu ar trebui să fie o opțiune”. „Legalizarea eutanasiei îi poate face pe oameni să creadă că ar fi mai ușor dacă nu ar mai fi în viață”, a declarat președinta Helga Schultz pentru Kristeligt Dagblad.

Oamenii bisericii, de asemenea, se opun și ei eutanasiei. Kristeligt Dagblad a aflat că nouă din zece sunt împotrivă. Preotul Inge Marie Kirketerp Hansen crede că această atitudine s-ar putea datora faptului că preoții se confruntă adesea cu marile întrebări ale vieții în fiecare zi. „Este un punct de vedere evanghelic puternic, conform căruia valoarea unei persoane nu se măsoară prin ceea ce poate realiza și oferi într-un context sau altul”, spune ea pentru Kristeligt Dagblad. „Prin urmare, discuția despre demnitate în dezbaterea despre eutanasia activă nu se referă la faptul că eu preiau controlul în mijlocul durerii și al bolii. Aici, demnitatea este în schimb legată de modul în care sunt întâmpinat și tratat, deoarece sunt încă pe deplin uman. Iar valoarea umană nu se referă la ceea ce poți face, ci doar la cine ești.”

De ce consiliul de etică, biserica și medicii au opinii atât de diferite față de populația daneză în general? Anette Hygum, de la consiliul de etică, crede că acest lucru se datorează faptului că danezii obișnuiți nu au cunoștințe despre posibilitățile de îngrijire paliativă.

Fiind ea însăși medic, menționează faptul că majoritatea pacienților pe moarte nu doresc eutanasia activă. „Marea majoritate a pacienților noștri doresc să rămână în viață cât mai mult timp posibil. Problema eutanasiei active este pur și simplu prea complicată și nuanțată pentru a fi pusă ca o întrebare de tip da/nu adresată populației.”

Sursa: CNE News