cross one radio logo

În contextul războiului din Ucraina, care se desfășoară încă de trei ani, mulți lideri europeni, inclusiv Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, au subliniat importanța pregătirii Europei pentru posibilitatea unui conflict. La rândul său, Mark Rutte, secretarul general al NATO, a făcut apel la o „mentalitate de război”, atrăgând atenția asupra nepregătirii multor state membre ale Uniunii Europene în fața unei amenințări directe din partea Rusiei.

De asemenea, guvernul Olandei a recomandat cetățenilor săi să pregătească un kit de urgență pentru 72 de ore și să păstreze bani lichizi, pentru a se proteja în fața unui atac cibernetic ce ar putea afecta serviciile bancare. Alte state europene au adoptat măsuri similare.

În acest context tensionat, liderii creștini din Europa au început să reflecteze asupra modului în care bisericile lor pot face față unei crize. Unii privesc la învățăturile biblice pentru îndrumare, cum ar fi Matei 24:6, care vorbește despre războaie și zvonuri de război ca semne ale vremurilor din urmă. De asemenea, Consiliul Bisericilor Europene (CEC) a lansat inițiativa „Căi spre Pace”, care își propune să adune bisericile din Europa pentru a promova reconstrucția și pacea în Ucraina, inclusiv prin protejarea lăcașurilor de cult avariate.

Frank Heinrich, fost co-președinte al Alianței Evanghelice din Germania, avertizează că, deși nu există amenințări directe în Germania, frica cu privire la războiul din Ucraina este palpabilă. El evidențiază faptul că, în fața unei crize, biserica trebuie să răspundă nevoilor spirituale ale credincioșilor, oferind un refugiu pentru frică și neliniște prin învățăturile Evangheliei și prin fapte de iubire. Heinrich pune în lumină că este necesar să oferim ajutor celor vulnerabili, iar biserica trebuie să urmeze exemplul lui Isus care a făcut la fel.

În Italia, teologul și pastorul Leonardo de Chirico observă că discuțiile despre război sunt tot mai frecvente, dar admite că Italia nu este pregătită din punct de vedere generational pentru un conflict. El arată că, după al Doilea Război Mondial, mulți italieni au devenit reticenți la militarizare, iar apelurile pentru reînarmarea Europei sunt întâmpinate cu scepticism. Totuși, De Chirico evidențiază faptul că, indiferent de circumstanțe, creștinii trebuie să fie pregătiți spiritual și să-și păstreze speranța în Dumnezeu.

Jonas Ahlforn von Beetzen, pastor în Suedia și autor al cărții The Prepper Priest’s Preparedness Book, a început să se pregătească pentru astfel de crize încă din 2013, după un atac de test rusesc pe teritoriul suedez. Ahlforn a realizat importanța pregătirii atât din punct de vedere fizic, cât și spiritual, și a publicat o carte în care oferă sfaturi despre cum să supraviețuiești în cazul unui război. El arată că biserica trebuie să promoveze unitatea și să ajute comunitatea în situații de criză, învățându-i pe credincioși cum să ia decizii etice și să trăiască în conformitate cu învățăturile biblice.

În Letonia, Martins Martinsons, pastor al Reformātu Pārdaugavas Draudze, recunoaște că riscul unui conflict direct cu Rusia există, dar spune că biserica sa este pregătită să se adune în caz de criză. De asemenea, Martinsons evidențiază faptul că biserica trebuie să ofere ajutor spiritual și material în timpul unei crize, așa cum a făcut comunitatea sa pentru a sprijini Ucraina cu ajutoare și donații pentru cei aflați pe front.

Pastorii europeni pun în lumină faptul că, indiferent de provocările externe, bisericile trebuie să rămână un loc de speranță și ajutor pentru comunitățile lor, oferind nu doar asistență materială, ci și un sprijin spiritual care să ajute oamenii să depășească fricile și dificultățile unui viitor incert.

Sursa: CNE News