O interdicție a arderii Coranului ar trebui să se aplice și profanării Bibliilor, consideră marea majoritate a danezilor.

Datorită egalității în fața legii, arderea Bibliilor ar trebui să devină ilegală, la fel ca arderea Coranului dacă o interdicție trece prin procesul legislativ. Aceasta este opinia majorității danezilor, după cum arată un sondaj al unei publicații daneze. Aproape 75% dintre cei 1.000 de participanți au indicat că interdicția de ardere ar trebui să se aplice și altor scripturi religioase. În total, 62% au fost complet de acord, în timp ce 11% au fost parțial de acord.

Danezii acordă o mare valoare egalității, explică sociologul Brian Arly Jacobsen de la Universitatea din Copenhaga. „Când trei din patru echivalează Biblia cu Coranul, cu greu se bazează pe considerații teologice”, spune el. „Rezultatele sondajului probabil au mai mult de-a face cu situația politică actuală. Și nu în ultimul rând cu emoțiile.”

Mogens Mogensen, care deține un doctorat în studii interculturale, consideră, de asemenea, că interzicerea arderii cărților ar trebui să se aplice și Bibliei. El subliniază că marea diferență dintre islam și creștinism constă în faptul că primii își văd scripturile ca fiind inviolabile, pe când cei din urmă recunosc că a fost scrisă și canonizată de mulți colaboratori, la secole după răstignirea lui Hristos. Cu toate acestea, nu există nicio diferență legală între Biblie și Coran, spune Mogensen. Prin urmare, susține el, legea trebuie să spună că de îndată ce un text are sens pentru o religie, este o provocare să-l ardă. „Legea nu trebuie să facă o evaluare teologică, ci o evaluare juridică, iar acolo Biblia și Coranul sunt juxtapuse.”

Societatea Biblică Daneză consideră, de asemenea, că Biblia și Coranul ar trebui tratate în mod egal. Secretarul general Johannes Baun subliniază că o interdicție specifică a arderii Coranului ar fi supusă unei puteri străine. „Acum, riscăm ca, în loc de o clauză de blasfemie, să obținem o lege coranică.”

Sursa: CNE News