Un profesor de biologie din Texas își recapătă postul. Johnson Varkey, care predă la St. Philip’s College din San Antonio, Texas, a fost reangajat recent după ce a fost concediat în 2023 din motive controversate. Decizia de reangajare a venit după ce s-a ajuns la un acord favorabil cu Districtul Colegiului Comunitar Alamo, iar Varkey a fost repus într-un post voluntar.

Varkey a fost concediat în urma unor presupuse plângeri legate de caracterul său „prea religios” în procesul de predare. În apărarea sa, acesta a afirmat că a predat aceleași noțiuni timp de două decenii, timp în care nu a avut parte de vreo acuzație.

„Am fost surprins, pentru că, știți, nu m-am așteptat niciodată să primesc o astfel de plângere din partea școlii, pentru că am predat acolo în ultimii 20 de ani fără a mi se face vreo reclamație”, a mărturisit Varkey.

Acuzațiile împotriva sa au fost inițiate după ce a primit un aviz în ianuarie 2023 privind o presupusă încălcare a eticii. Deși a solicitat clarificări, Varkey nu a primit un răspuns concret din partea departamentului de resurse umane și nu i s-a oferit oportunitatea de a-și apăra poziția înainte de a fi concediat.

Cu toate acestea, după ce a avut loc o investigație, Varkey a fost reangajat, iar vestea i-a adus nespusă bucurie și recunoștință.

„Am fost atât de entuziasmat”, a declarat profesorul pentru CBN News. „Și mulțumesc Domnului pentru că a lucrat.”

Pe lângă recunoștința sa față de reprezentanții juridici care l-au susținut, Varkey și-a exprimat entuziasmul de a reveni în sala de clasă și de a-și continua munca.

În timpul procesului său pentru reintegrare, Varkey și echipa sa juridică de la First Liberty Institute au evidențiat încălcările grave ale drepturilor sale, inclusiv libertatea academică și dreptul la liberă exprimare.

„Au fost multe încălcări ale Primului Amendament care nu puteau trece neobservate, una dintre ele ar fi practicarea credinței”, a explicat Kayla Toney, consilier la First Liberty Institute. „El este un creștin devotat; pe lângă meseria de profesor, el este și pastor. Deci, credem că a existat o legătură între faptul că studenții știau că el este și pastor, și faptul că au crezut că îl pot acuza de predicarea religioasă la orele de curs.”

De asemenea, reprezentanții juridici au evidențiat lipsa unui proces corect și transparent din punct de vedere legal, în cazul lui Varkey.

În urma reangajării sale, Varkey speră că povestea sa va încuraja și alți profesori care se confruntă cu astfel de probleme.

Sursa: CBN News