Organizația protestantă franceză CNEF (Conseil National des Évangéliques de France) ia inițiativa de a sprijini bisericile în abordarea abuzurilor sexuale din cadrul instituțiilor lor.

Un grup care lucra la aceasta, a publicat rezultatele inițiativei, scrie CNEF pe site-ul său. Membrii grupului au realizat mai întâi o broșură cu sfaturi privind modul de abordare a abuzurilor din cadrul bisericii și, mai ales, de combatere a criminalității. Printre aceste îndrumări se numără și necesitatea ca biserica să vorbească mai mult despre ideea de respect în activitățile sale.

În plus, biserica trebuie să fie supravegheată mai mult în activitățile pe care le organizează, astfel încât să poată fi evitate situațiile care pot pune oamenii în pericol. De asemenea, este important ca bisericile să stabilească limite și reguli în relațiile cu membrii acestora, în special cu minorii. Solicitarea ca liderii bisericii să se supună unor teste psihologice ar putea fi, de asemenea, o modalitate de a minimiza riscul de abuz în cadrul bisericii.

În plus, CNEF a elaborat un angajament de combatere a abuzului sexual. Prin aderarea la această Cartă, Biserica recunoaște că abuzul are loc în cadrul instituțiilor sale, respinge abuzul și se angajează să îl prevină și să îl combată.

În cele din urmă, și poate cel mai important, grupul a înființat un serviciu de audiență pentru victimele abuzurilor sexuale din biserică. Scopul acestuia este de a „oferi o platformă de sprijin nu numai membrilor CNEF, ci și victimelor abuzurilor sexuale comise în clădiri, biserici, sindicate și fabrici”, precizează organizația pe siteul său.

Serviciul nu numai că ascultă victimele abuzurilor, dar personalul oferă, de asemenea, sprijin pastoral, psihologic și juridic victimelor, după caz. Dacă este necesar, vom raporta, de asemenea, abuzurile autorităților.

Serviciul de audiență ar trebui să aibă un coordonator care să țină evidența solicitărilor și a dosarelor. În plus, echipa este formată din persoane care au o pregătire specială în domeniul consilierii.

Sursa: CNE News