Fiind amenințat, ca și creștin în Irak, Sarmad Al Anbary (49 de ani) a fugit în Olanda. Acum lucrează aici de mulți ani pentru refugiați. În orașul olandez Goes, el face parte din asociația House of Peace, care dorește să împărtășească Evanghelia cu refugiații din Iran și Irak, printre alții.

El spune că dorința lui este ca refugiații să cunoască pacea pe care o oferă Dumnezeu. Lui însuși i-a lipsit această pace interioară pentru o lungă perioadă de timp. A crescut într-o familie islamică din capitala irakiană Bagdad. Tatăl său a fost un enoriaș activ într-o moschee șiită mare, pe lângă munca sa de comerciant de aur. Astfel, Sarmad a frecventat de la o vârstă fragedă lăcașul de cult islamic.

În timp ce studia economia afacerilor, s-a împrietenit cu un student care s-a dovedit a fi creștin. „Era întotdeauna cinstit și foarte drăguț”, spunea el. Sarmad încerca să îl convingă pe prietenul său să devină musulman. „Mi-a fost frică de Allah de la o vârstă fragedă. În 1980 – eram copil atunci – a început războiul dintre Iran și Irak. Moartea era mereu aproape. Muriseră și copii. Mi-era teamă că Allah mă va pedepsi dacă voi muri; dar dacă datorită mie cineva s-ar fi converti la islam, eu aș fi mers în rai, credeam.”

Când liderul irakian Saddam Hussein a fost înlăturat din conducere în 2003, șiiții au făcut un ritual care a implicat bătaia cu săbii și cuțite. Sarmad a participat și el și a ajuns la spital din cauza rănilor la sfârșitul lunii aprilie 2003.

Prietenul său creștin l-a căutat acolo și l-a întrebat: „De ce faceți astfel de lucruri?”. El i-a răspuns că așa se simt mai aproape de Allah. Prietenul său i-a spus: „Dumnezeu nu are nevoie de sângele tău. El însuși a venit pe acest pământ și și-a dat sângele”. Apoi a continuat să îi spună mai multe despre credința creștină. A primit de la el și un Nou Testament.

În secret, Sarmad a început să îl citească. „M-am gândit că Biblia este o carte nedemnă de încredere și voiam să caut erorile pe care le conține. Am început în Matei. Când am ajuns la capitolele 5 și 6, la Predica de pe Munte, ceva mi s-a întâmplat. Aceste cuvinte mi-au atins inima. Învățasem până atunci că, în calitate de bărbat, nu trebuie să plângi, dar atunci am plâns toată noaptea.”

În dimineața următoare, s-a dus la prietenul său și i-a spus ce se întâmplase. „Ceea ce mi-a răspuns atunci a fost deosebit: „Mă rog pentru tine de mai bine de patru ani”. În acea zi, am început să-L urmez pe Isus, chiar dacă nu înțelegeam încă ce este Sfânta Treime, de ce Dumnezeu s-a făcut Om, ce este păcatul și că am nevoie de un Mântuitor. Am învățat toate acestea mai târziu. Era prea periculos să particip la slujbele de la biserica protestantă, de care aparținea prietenul meu, dar m-am alăturat studiilor biblice din casele oamenilor.”

Cu timpul, cei din jurul său au aflat că Sarmad devenise creștin, după care s-a confruntat cu multe amenințări, inclusiv din partea familiei sale. „Conform Coranului, părinții mei trebuiau să mă omoare pentru că devenisem creștin. Dacă unul dintre copiii tăi apostaziază de la islam, este o rușine pentru întreaga familie”.

Prin nordul Irakului, Sarmad a fugit în Europa. În noiembrie 2008, el a depus o cerere de azil în Olanda și a ajuns în centrul pentru refugiații islamici din sudul țării. Gândindu-se la acea perioadă, el mărturisește: „A fost dificil să mă aflu într-o țară străină, unde nu cunoșteam limba, cultura și oamenii. Dar cel mai greu a fost faptul că m-am confruntat cu multe probleme în centrul pentru refugiați, deoarece devenisem creștin. Musulmanii se certau cu mine și insistau să mă întorc la islam”.

După un an, irakianul a primit un permis de ședere, după care i s-a atribuit o casă în micul sat Ovezande. În 2009, la o conferință creștină arabă, a întâlnit-o pe Azhar, care are origini kurde. În 2011, ei s-au căsătorit. Familia locuiește acum în Goes și este afiliată la congregația reformată locală.

„Mulți au pierdut totul. Au fugit de războiul din țara lor, dar le lipsește pacea interioară, în inimile lor. Ei nu cunosc dragostea lui Dumnezeu și bucuria pe care El o dăruiește.”

Sursa: CNE News